Promocija knjige Jovana Savina „Tajna istorija jedne varoši“ 4. oktobra u Klubu SKCNS-a

Promocija knjige Jovana Savina „Tajna istorija jedne varoši“ održaće se u petak 4. oktobra u 18 časova u Klubu SKCNS-a, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Knjiga je objavljena 2018. godine u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine, a na promociji će govoriti autor Jovan Savin i urednik književnog programa SKCNS-a Nenad Đukin.
Jovan Savin je profesor angloameričke književnosti, koji je doktorirao na Beogradskom univerzitetu. Profesionalno se bavio turizmom i muzikom. Ceo život se interesovao za svoj grad, zavičaj i ljude koji tu žive, istražujući istoriju i mitologiju. Rođen je u Novom Sadu.


Kako sam kaže, „Tajna istorija jedne varoši“ je postmodernistička vizija izmišljenih mitologija i istorijskih događaja koji su prethodili nastanku Novog Sada kao grada koji je istovremeno pozicioniran kao provincija i urbani centar. Tu će se na izvestan način susresti različite kulture i religije koje će vremenom formirati njegov identitet. Priča je komponovana oko centralnog motiva karakterističnog za detektivski roman koji prati sudbinu glavnog junaka Istraživača čiji život se pretvara u svojevrsni košmar prožet vektorima prošlih i budućih događaja.

Iz Prologa, str. 7:
„Opet sam sanjao stenu… Izdizala se iznad reke kao moćni bedem što želi da je nekako zaustavi, prepreči, ili barem uspori njen tok. S druge strane, reka je bila takođe moćna, tiha, široka i činilo se kao da stoji tu pored stene. Milenijumima je proticala pored i milovala se sa njom. Da nije stene, ona bi sebi napravila drugo korito i možda onda varoši ne bi ni bilo, pa ni mog pripovedanja. Od milovanja stene i reke i njihove ljubavi i mržnje je dakle varoš nastala. Ljubavi i mržnje? Pa kako je to moguće istovremeno i voleti i mrzeti? Moguće je, kažu“…

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)