Projekcija filma “Peđa na kvadrat” 11. oktobra u Francuskom institutu u Novom Sadu

Projekcija filma “Peđa na kvadrat” održaće se u petak 11. oktobra 2024. u Francuskom institutu u Novom Sadu, koji se nalazi na Bulevaru despota Stefana 5. Početak projekcije je zakazan za 21 čas. Film traje 18 minuta, a nakon projekcije uslediće razgovor o filmu. Ulaz je besplatan.

O filmu:

Novi Sad je pionirski grad u razvoju planinskog skejta (atb-a) i u organizaciji svetskih prvenstava za isti. Zvanično najbolja staza za planinski skejt, proglašena od strane samih učesnika iz svih delova sveta (Brazil, Japan, Amerika, Filipini, Francuska…) koje je Novi Sad domaćinski ugostio više puta, je staza na Bukovcu čiju su izgradnju inicirali i doprineli njenoj realizaciji Predrag Marcikić i Predrag Trifunov – dvojica Peđa – Peđa na kvadrat.

Marcikić i Trifunov su mnogo pre toga bili deo ambijenta koji je izrodio prve novosadske skejtere. Sa tim iskustvom i strašću prema sportovima na dasci, nastavljaju da šire pozitivnu energiju, inspirišu i pomažu generacije mladih Novosađana koji su na taj način spremni da artikulišu svoju kreativnost i odvažnost.

“Peđa na kvadrat“ je dokumentarni film o dva prijatelja, dvojici novosadskih sportista, dva čoveka koji su učestvovali u „izgradnji“ novosadske sportstske alternativne scene. Predrag Marcikić, po vokaciji difovac (profesor fizičkog i trener atletike) i Predrag Trifunov (IT inžinjer), su dvojica Novosađana koji pripadaju prvoj generaciji novosadskih skateboardera, momaka koji su među prvima (krajem ’80. godina) vozili skateboard po novosadskim ulicama, ali i dvojica momaka koji su kasnije tu svoju ljubav prema sportovima na daskama preneli i na snowboard, a kasnije i na ATB (all theren board planinski skejt). Upravo su kroz ATB doveli svetske vozače na tri svetska prvenstva u Bukovac, a Novi Sad postavili na mapu svetskog alternativnog sporta, zauvek. Kroz Peđe i njihova iskustva film je i „hronika“ razvoja „daskarskih“ (surf, skateboard, snowboard, atb…) sportova u svetu i u Novom Sadu.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)