Izložba akvarela Miroslava Majkića u SKCNS Fabrici

\"\"

Izložba akvarela Miroslava Majkića „Tragovi prošlih vekova“ biće otvorena u utorak, 20. decembra u 19 časova u SKCNS Fabrici. Postavka će moći da se pogleda do 30. decembra, svakog dana od 10 do 19 časova.

Miroslav Majkić je rođen u Novom Sadu 1972. godine gde i danas živi, radi i slika. Kako kaže, za tehniku slikarskog izražavanja izabrao je akvarel jer je živ, nepredvidiv i beskompromisan, baš kao i priroda ovog sveta koja se bori da opstane.

“Vodene boje se savršeno uklapaju u moj temperament, sve nastaje u dahu, sad i odmah, danas za danas, ili sam uspeo ili ne, ispravke nema, idemo dalje. Maštam stara dobra vremena i želim bojama da ih ovekovečim na papiru. Pripremiću plan, skicirati i zamešati boje, a voda će mi, ako budem imao sreće, podariti tu predivnu atmosferu svojstvenu akvarelu”, kaže Majkić.

\"\"
\”Subotom\”, Miroslav Majkić

Akvarel kao izbor

Među umetničkim veštinama, akvarel svakako spada u posebno interesantnu pojavu kojom je moguće prikazati delikatne vizuelne predstave. Nasuprot savremenim tehnološkim transformacijama umetničkih medija, Miroslav Majkić posvećuje se tehnici, u kojoj pigmenti, zavisno od količine vode, stvaraju likovne senzacije u više različitih tematskih pravaca. Ono što je izuzetno važno, zapravo se nalazi u njegovom otkrovenju likovne prakse, u apsolutnoj predaji bojama i belini površine papira. Uticaji trendova, stilova i kvazipravaca nisu toliko važni novoostvarenom akvarelisti. Majkić svoje akvarele gradi iskreno, oslonjen na klasične vrednosti likovnih operacija. U neprestanom učenju i savlađivanju problematike akvarela, ovaj autor pokazuje širok dijapazon tretiranih motiva, od pejzaža, preko urbanih veduta, sve do upečatljivih prizora epske fantastike. Motivi se u njima prepliću i stapaju a svaka površina čini novi aspekt prepoznatljive tehnike slikanja. Posmatrajući brojna dela Miroslava Majkića, možemo prepoznati čvrstu konstrukciju crteža ispod akvarelisanih lejera ali i veliki broj strpljivo osmišljenih detalja. Svi oni zajedno reprezentuju dosledno sproveden slikarski postupak unutar kojeg se kriju brojne tajne stvaralačkog procesa.

Danilo Vuksanović, magistar likovnih umetnosti