Pozorišni festival “Upad” od 31. oktobra do 5. novembra u SKCNS Fabrici

Pozorišni festival “Upad”, koji je pokrenuo Studentski kulturni centar Novi Sad, održava se po peti put, od 31. oktobra do 5. novembra u Fabrici SKCNS-a. Osnovna ideja “Upada” je promovisanje i popularizacija pozorišne umetnosti za mlade, a sve predstave u programu izabrali su aktivni/e mladi/e gledaoci/teljke, odnosno selektori/ke: Anja Pejinović, Marija Đurđević, Pavle Hrnčić, Višnja Vukajlović, Jelena Laketić, Petra Protić, Mila Pajić, Ameli Stakić,  Staša Kecmanović i Lana Trklja.

Prethodnih godina, Festival „Upad“ organizovan je u sklopu međunarodnog projekta “Be SpectACTive!” koji podržava EU program Kreativna Evropa, a čiji fokus je razvoj aktivne publike i participacija, kao i međunarodna mobilnost umetnika. Od ove godine, Festival nastavlja da se razvija samostalno, u produkciji Studentskog kulturnog centra Novog Sada, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Grada Novog Sada.

Za učenike i studente ulaz je besplatan na sve predstave, uz obaveznu rezervaciju ulaznica na ovom linku https://bit.ly/3LUQoEt. Redovna cena ulaznica biće 500 dinara i moći će da se kupe pred početak predstava u SKCNS Fabrici.

Sve predstave počinju u 20 časova.

PROGRAM FESTIVALA:

  • 31. oktobar 2023, utorak, „O Srđanu: koje nacionalnosti je istina?”

Ova predstava se bavi problemom istine i pričom o tragičnoj smrti Srđana Aleksića koji je nastradao vrlo mlad, u rodnom Trebinju, kada su ga pretukla četiri vojnika. „O Srđanu: koje nacionalnosti je istina?“ je predstava koja preispituje pojmove tolerancije, verske i nacionalne ravnopravnosti i relativizacije istine. Bazirana je na različitim pričama i svedočenjima povodom tragičnog događaja u kojem je 1993. život izgubio Srđan Aleksić. Predstava ne pretenduje da donosi zaključak što je istorijski tačna činjenica, već da pokaže kako istina zavisi od naratora i da pokaže velike posledice koje može imati bezrazložna mržnja. Zbog primetnog porasta nacionalizma i šovinizma posebno među mladima, nakon izvedbe autori predstave otvaraju diskusiju sa publikom na pomenute teme.

Autor projekta: Uroš Mladenović

Tekst: Divna Stojanov

Glumci: Isidora Vlček, Uroš Mladenović

Dizajn zvuka: Filip Gotovac

Produkcija: Teleport teatar

  • 1. novembar 2023, sreda, “Gidionov čvor”

 “Gidionov čvor” je duodrama američke spisateljice Džone Adams koja prati susret i sukob nastavnice i majke dečaka Gidiona dva dana nakon dečakovog samoubistva. Majka koja dolazi na zakazan sastanak neposredno nakon tragedije i pokušava da sazna razloge za suspenziju Gidiona iz škole I njegovih sukoba sa nastavnim osobljem i drugim učenicima u školi za koje smatra da su bili presudni za njegovo samoubistvo. Nastavnica i majka tokom teškog i mučnog razgovora prebacuju odgovornost za tragičan čin dečaka jedna na drugu i istovremeno razotkrivaju veoma potresnu priču o usamljenosti i neprilagođenosti dečaka kako u školi tako i kod kuće. Ovaj dramski tekst posredno kroz taj intenzivan dijalog provlači i priču o životu dece u savremenim okolnostima o uticaju roditelja, škole, društvenih mreža i interneta, o vršnjačkom nasilju, o krivici, bolu, o dečijoj kreativnosti i cenzuri političke korektnosti, o usamljenosti dece koja odrastaju prepuštena sama sebi.

Tekst: Džona Adams

Kolektivna režija

Igraju:

Korin – Bojana Milanović

Heder – Simonida Mandić

Produkcija: Gradsko pozorište Bečej

  • 3. novembar 2023, petak, „Devojčice“

Predstava „Devojčice“ kreirana je kroz višemesečni, umetnički, edukativni i istraživački proces. Ovo je intimistički, lični i ženski komad, koji pod reflektore donosi autentične priče, ali istovremeno govori o predrasudama i stereotipima sa kojima se mlade žene susreću, tokom odrastanja. Ideja predstave jeste da osnaži devojčice, devojke i mlade žene, da jedna drugoj budu saveznice i podrška, ali i da im pošalje poruku da „Devojke mogu sve!“ Da su sve devojčice na svetu vredne, hrabre, pametne i da sve zaslužuju da rastu u sigurnom i bezbednom okruženju.

Režija i dramaturgija: Milena Bogavac

Koautorke i izvođačice: Jelena Cvetković, Sara Gajović, Anđela Memet, Adrijana Mulić, Ana Ninković, Sara Ostojić, Ana Petrov, Milena Perić, Milena Šibalić, Lena Vujović,

Originalna muzika: Bojana Vunturišević

Koreografija i scenski pokret: Đorđe Živadinović Grgur

Kostimografija: Aleksandar Kovačević

Dizajn svetla: Milan Janevski

Dizaj zvuka: Jugoslav Hadžić, Ivan Bambi Mirković

Produkcija: Reflektor Teatar

  • 4. novembar 2023, subota, „Na litici“

„Na litici“ je predstava u režiji Zorana Zarubice po komadu „Norveška danas“ švajcarskog pisca Igora Bauersime. U pitanju je egzistencijalistička romantična komedija o dvoje mladih koji traže smisao života, a nastala je po istinitoj priči. Na internet čet rumu, Julija objavljuje da želi da se ubije i da ne želi to da uradi sama.

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije na svakih 40 sekundi jedna osoba izgubi život zbog samoubistva. U Evropi godišnje oko 43 000 ljudi izvrši samoubistvo, a više 700 000 to pokuša. Suicid je drugi uzrok smrti kod mladih između 15 i 29 godina. Većina adolescenata koji su izgubili život samoubistvom (90%) bili su iz zemalja sa niskim ili srednjim prihodima, među koje spada i Srbija. Postoji opcija i organizacije razgovora nakon predstave sa psihološkinjom Majom Vukašinović Ševar iz Psihološko jezgro centra iz Beograda sa kojom podstičemo svest mladih o komunikaciji o mentalnom zdravlju i njihovim osećanjima.

Režija: Zoran Zarubica

Igraju: Maja Šuša i Nikola Pavlović

Dizajnerke vizuelnog identiteta, animacije i scenografskog rešenja: Milica Milosavljević i Bojana Ristić

Kompozitori muzike: Zoran Zarubica i Luka Racić

Dizajner svetla: Aljoša Dakić

Produkcija: Udruženje Budi

  • 5. novembar 2023, nedelja, „Major i Helena“

Monodrama „Major i Helena” je autorski projekat Alekse Jovčića nastao po motivima istoimene knjige Maje Bekčić Petrović. Predstava je rađena po istinitoj priči Helene Vuković – nekadašnjeg majora Vojske Srbije i trans žene. Monodrama je inscenacija njenog života, od prvog osećaja da je devojčica, a ne dečak u patrijarhalnoj porodici, preko pokušaja potiskivanja sopstvenog identiteta u konzervativnom društvu, do sadašnjeg spokoja kada je i fizički postala ono što je oduvek i bila – žena. Koliko hrabrosti nam treba da budemo ono što jesmo u konzervativnom društvu?

Gluma i režija – Aleksa Jovčić

Spisateljica – Maja Bekčić Petrović

Dramatizacija – Divna Stojanov

Produkcija – Nebojša Balaž

Scenski pokret – Igor Greksa

Koreografija – Aleksandra Pejić

Bend „Glasovi iz unutrašnjosti” – Aleksa Petrović, Milan Vićić, Ilija

Marjanović, Živan Popović

Dizajn zvuka – Filip Gotovac

Dizajn svetla – Petra Živković

Produkcija: Pozorište „Promena” i „Oblak”

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *