Промоција часописа „Градац“ o групи ЕКВ 28. јуна у СКЦНС-у

Промоција најновијег броја часописа „Градац“ чија је тематика у потпуности посвећена нашој легендарној групи „Екатарина Велика“, биће одржана у петак 28.јуна у 19 часова у Програмском погону СКЦНС-а, који се налази у Улици Владимира Перића Валтера 5. На промоцији ће говорити аутор и уредник часописа, Марјан Чакаревић, новинар Саша Илић и музичар Иван Феце Фирчи док ће модератор програма бити Јован Гверо.

Након промоције биће емитован снимак концерта рок групе ЕКВ снимљен 3. децембра 1993.године у Новом Саду, захваљујући љубазности Радио телевизије Војводине, у чијем власништву се налази архивски материјал.


ГРАДАЦ бр. 231-232: ЕКАТАРИНА ВЕЛИКА

Темат Градца посвећен Екатарини Великој представља покушај да се на једном месту сакупе како најважнији и најрепрезентативнији текстови и интервјуи, који су о групи објављени у протеклих четрдесетак година, тако, са друге стране, и есеји писаца, критичара, и уопште слободних мислилаца на различите теме и феномене који обликују статус и доживљај онога шта Екатарина Велика значи сада и овде.

Када је реч о текстовима који се премијерно објављују у овом броју, треба нагласити пионирски значај есеја Ане Кнежевић (о визуелном идентитету групе), Зоране Симић (о историји рецепције) и Драгана Ђорђевића (о различитим аспектима и односу према наслеђу групе). Истовремено, ту су унутрашња путовања у прошлост песника Драгана Бошковића и Марка Погачара, као и поглед искоса на епоху осамдесетих и њену сложену социо-културну динамику Срђана Марковића. Прилози Саше Илића и Слободана Георгијева пак, у најкраћем, усредсређени су на однос етике и естетике, заправо на ону линију која је Екатарину Велику на пресудан начин издвојила из читавог корпуса југословенске популарне музике, из свега онога што се данас трпа под кишобран „новог таласа“, односно – „музике/ културе осамдесетих“.


Марјан Чакаревић

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *