16. To Be Punk.Festival. 17. i 18. novembra u SKCNS Fabrici

Šesnaesto izdanje To Be Punk.Festival.a, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad, održaće se u SKCNS Fabrici u petak i subotu, 17. i 18. novembra 2023. godine.

Dvodnevni paket ulaznica za festival može da se kupi preko prodajne mreže Gigstix, kao i online https://new.gigstix.com/event/16-to-be-punk-festival-novi-sad-novembar-2023/ po ceni od 1.500 dinara. Dnevne ulaznice biće dostupne samo na vratima Fabrike na sam dan festivala po ceni od 1.000 dinara po večeri.

U petak, 17. novembra, nastupiće italijanski hardcore bend Raw Power, hardcore sastav Bait iz Barselone, zagrebački HC/punk/hip hop bend Heihaizi, beogradski hardcore bend Neven, hardcore/punk bend iz Beča Kettenhund i skatecore bend iz Budimpešte Crippled Fox.

U subotu, 18. novembra, nastupiće francuski Oi!/punk bend Cran, punk bend iz Hrvatske Kriva Istina, berlinski punk bend Gulag Beach, punk bend The Chisel iz Londona, punk bend Mižerija iz Zadra i novosadski hc/punk bend Kalo.

Detaljnije informacije o bendovima:

CRAN

Proteklih godina francuska Oi!/punk scena suvereno važi za vodeću na planeti. Tome su doprineli bendovi poput Syndrome 81 i Litovsk koji su odavno znani u internacionalnim punk krugovima, a Cran iz Pariza više nego uspešno ide utabanom stazom na kojoj se sirovost Oi! zvuka susreće sa melanholičnim melodijama. Uz to, imaju jak adut u vidu energičnog ženskog vokala. Njihov debi album iz ove godine “Natë”, dobija pozitivne recenzije u fanzinima širom sveta.

https://cranpunk.bandcamp.com

BAIT

Prošlogodišnji Monteparadiso bio je u toku kada je Kruno (Smrt razuma) poslao poruku: “Obavezno obrati pažnju na bend Bait”. Potom su se javili i momci iz Kpax!-a ne skrivajući oduševljenje, jer su sa njima svirali u Grčkoj. Vrlo brzo preko Hardcorner Shop-a u Srbiju stiže debi album ovog hardcore sastava iz Barselone o kojem svi pričaju. Sa pevačem Willom čitali ste intervju objavljen u 14. broju fanzina Out Of The Darkness, a sada ćete imati prilike da Bait vidite i čujete uživo u Novom Sadu.

https://baitbaitbait.bandcamp.com

KRIVA ISTINA

Kriva Istina trenutno je jedan od najrespektabilnijih punk bendova na prostoru bivše Jugoslavije. Bend je osnovan pre dve decenije u Slavonskom Brodu, a tokom ovog perioda imali su faze intenzivnog i manje intenzivnog rada. Čini se da od 2018, kada su nakon višegodišnje pauze objavili album “Manifest pobune”, značajno raste broj onih koji ih slušaju i poštuju. U pitanju je bend koji novosadska publika voli, i koji u Novom Sadu uvek ima prednost domaćeg terena. Pre tri godine bilo je dogovoreno da nastupe na To Be Punk festivalu koji se nije desio zbog kovida. Prošle godine morali su da otkažu dolazak u poslednji čas iz zdravstvenih razloga. Neka ovaj put bude treća sreća.

https://krivaistina.bandcamp.com/music

GULAG BEACH

Gulag Beach postoji deset godina, i važi za jednu od glavnih uzdanica aktuelne berlinske punk scene. Iako dolaze iz nemačke prestonice, muzički su najviše inspirisani bendovima rane kalifornijske scene, kao što su Adolescents i Channel 3, dok njihovi gitarski rifovi odišu garažnim šmekom iz 1977. godine i prve punk eksplozije. I pored toga što su inspirisani zvucima iz prošlih vremena, Gulag Beach zvuče poletno i sveže.

https://gulagbeach.bandcamp.com/

NEVEN

Jedan od najaktivnijih mladih beogradskih bendova, koji uz Nabod i Majak drži konce igre u svojim rukama i koji je uveliko zreo za samostalno izdanje. Njihovi live nastupi su energični i nabijeni pozitivnom energijom, a u Novom Sadu, u kojem su svirali nekoliko puta, imaju ozbiljnu bazu fanova. Neko je jednom prilikom rekao: HC/punk scena ne treba da brine za budućnost kada ima ovakvu omladinu!

https://www.youtube.com/watch?v=3aoThxKy900

CRIPPLED FOX

Spletom okolnosti Crippled Fox nije do sada svirao u Novom Sadu iako je pre nekoliko godina trebalo da nastupi na TBP-u. Ovaj bend sačinjen je od veterana budimpeštanske underground scene, možda ne po godinama samih članova, ali svakako po stažu, aktivnostima i sviranju u pregršt drugih bendova. Samo bubnjar Mark u svom CV-ju ima na desetine grindcore bendova i sličnih derivata u kojima je svirao. Spojite takvog jednog bubnjara koji melje sa gitaristom i basistom koji imaju više crossover/thrash tendencije i dobijate Crippled Fox. Bend je obišao svaki kutak Evrope, a i šire. Konačno, furiozni skatecore majstori stižu i kod nas.

https://crippledfox.bandcamp.com/

HEIHAIZI 

Niste još gledali ove majstore iz Zagreba? Evo ih, stižu u Fabriku, tako da nema izgovora nego u prve redove! Bend koji je početkom godine izbacio debi LP na kojem se nalazi 13 haotičnih HC/punk/hip hop pesama u trajanju od svega 18 minuta trenutno se nalazi na evropskoj turneji na kojoj će odsvirati preko 40 koncerata. Dakle, dolaze u Novi Sad zategnuti kao praćka! Porede ih s ranim Beastie Boys, hm… Rekli bismo da su žešći, brži i luđi.    

https://heihaizi.bandcamp.com/album/heihaizi-s-t

KETTENHUND

Bend iz Beča oformljen pre osam godina koji je do sada objavio kasetu sa demo snimcima i dve 7″ ploče. Sviraju hardcore/punk srednjeg tempa za značajnom dozom post punka i sirovim moćnim vokalom koji stvara mračnu atmosferu i ukupnoj slici daje još više na težini. 

https://kettenhund.bandcamp.com

MIŽERIJA

Mižerija je pank ekipa nastala u mračnim ćoškovima Nigdjezemske, autonomnog prostora koji se nalazi u Zadru, na obali Jadranskog mora. Njihov zvuk karakterišu zarazne melanholične vibracije i pop senzibilitet. Na prvo slušanje, bend podseća na rane demo snimke Boya, ali nabijene snažnim pank stavom, kroz koji provejava moderni mračni pop/post punk. Ako volite melanholičnu stranu britanskog anarho panka i ex-Yu post-pank/novi talas, nikako ne propustite da poslušate Mižeriju. Njihove pesme nose jaku antiautoritarnu vibraciju sa daškom ekologije i romantizma, a u nekim aspektima njihova muzika zvuči kao logičan nastavak Bosonog Djetinjstva, prethodnog benda Mižerijinog gitariste.

https://mizerijadiy.bandcamp.com/

KALO

Grupa je nastala u januaru 2009. usled nedostatka hc/punk zvuka u Novom Sadu. Njihovi tekstovi donose kritiku nepotrebnih/pogrešnih pojava u društvu, tj. kritiku “društvenog kala”. Sirov zvuk kratke minutaže (u velikom broju pesama se vreme trajanja izražava u sekundama) savršen je za plasiranje njihovih ideja, a ujedno pokazuje i uticaje pod kojim je nastao (ex-YU hc/punk ’80-ih, skandinavski hc/punk, britanski hc/punk…)

https://egoton.bandcamp.com/album/v-a-groblje-iluzija

RAW POWER

Svako ko je upoznat sa italijanskom hardcore scenom sigurno zna za kultni sastav Raw Power. Bend sa dugom karijerom u okviru koje je izgradio i zadržao sopstveni identitet. Album “Screams From the Gutter” ih je lansirao u svetske okvire underground muzike. Predvođeni pevačem Maurom, najistrajnijim članom benda, ekskluzivno dolaze u Novi Sad na To Be Punk. Festival. Spremite se za kvalitetnu zabavu!

http://www.rawpowerhardcore.com/

THE CHISEL

Bend je u Londonu, pred kovid karantin, formirala ekipa koja već dve decenije igra bitnu ulogu na underground sceni. The Chisel je veoma brzo stekao reputaciju eksplozivnog i ubedljivog live benda. Oni cepaju punk koji sjajno oslikava presek dešavanja na sceni od 1982, jer se u njihovom zvuku mogu čuti uticaji kako UK82 punka tako i Oi!-a, anarho punka te hardcore zvuka osamdesetih godina prošlog veka. Album “Retaliation” jedna je od najboljih ploča koja se pojavila u Engleskoj u poslednjih deset godina, a dok spremaju novo izdanje ova sjajna petorka prvi put dolazi na prostore Balkana. Zato, nema oklevanja, svi u prve redove! The Chisel – Enough Said!

https://thechisel.bandcamp.com/

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)