\”Bunker fest\” ove godine u znaku fanzina

Festival \”Bunker fest\”, u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad i Kreativne radionice \”Bunker\”, održava se u subotu, 16. oktobra u Fabrici SKCNS-a. Podnaslov ovogodišnjeg festivala je \”Misterija Koder\”, a posvećen je fanzinu kao formi najslobodnijeg izražavanja.

\"\"

\”Prošle, koronite godine, bavili smo se grafičkom novelom, a ove godine vam predstavljamo fanzin. Od neizdrža do fanzina, nije dalek put. Fanzin (skraćeno zin) je ručno izrađena, amaterska publikacija, koju prave fanovi, iz ljubavi, a ne zbog profita. Fanzini su, tokom hipi i pank pokreta, bili štampani mediji andergraund scene i razlikuju se od mejnstrim časopisa jer ih pišu obični ljudi koji nisu profesionalni novinari. Samizdat filozofija i uradi sam (Do It Yourself) etika nalažu da sve oko fanzina završimo sami, oslanjajući se na sopstvene snage, a ne na sponzore i reklame. Nešto od zanimljivih fanzina koji su se bavili muzikom i stripom predstavićemo na ovom izdanju \”Bunker festa\”. Fanzinima su se bavila naša najveća imena stripa: Janja, Zograf, Wostok, Maja, Seljak… ali i obični fanovi. Elem, \”Bunker\” fest je nastao iz časopisa \”Severni Bunker\”, a kad nismo više mogli da sakupimo novac za štampu, odlučili smo da se jednom godišnje skupimo i vičemo, deremo… Možda nas neko i čuje“, kaže urednik festivala Jovan Gvero iz Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

\"\"
Dejan Vučetić Vuča

Program \”Bunker festa\” počinje u 11 časova berzom ploča, kompakt diskova, kaseta, stripova, knjiga i časopisa. Predstavljanje festivala \”Novo doba\” iz Beograda počinje u 16 časova, a izložba fanzina i razgovor o zajedničkom stvaralaštvu Wostoka i Zlate VK zakazano je za 17 časova. U 17.30 časova biće otvorena izložba \”Žene iz Bunkera\”, autorke Selene Danilović, a u 18 časova će biti predstavljena knjiga \”99 Brand New Recipes for an Extremely Happy Life\”, autora Milete Poštića. Nakon toga, u 18.30 časova knjigu \”Pregled proizvoda za kontrolu buva\” predstaviće autor Predrag Kočović, dok će u 19 časova biti predstavljena knjiga \”Pušenje korone\” Jovana Jakšića. Za 19.30 časova predviđena je izložba Dejana Vučetića Vuče, a program \”Bunker festa\” zatvoriće teatarski perfomans \”Misterija Koder\”, u produkciji \”Bunker teatra\”, u 20 časova.

Festival je podržao Grad Novi Sad i Pokrajinski sekreterijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Ulaz je besplatan, a Fabrika SKCNS-a nalazi se na Bulevaru despota Stefana 5.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)