Detour 27. maja nastupa u SKCNS Fabrici

Bend Detour, prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, savremenog, elektro – akustičnog pop zvuka, nastupiće u SKCNS Fabrici, u subotu, 27. maja 2023. godine. Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1.200 dinara i mogu da se kupe online na http://www.gigstix.com/ kao i na prodajnim mestima Gigstixa. Na dan koncerta cena ulaznice na biletarnici Fabrike iznosiće 1.500 dinara. Vrata Fabrike otvaraju se u 20 časova. Koncert će početi u 21 čas.

Do početka 2006. godine ova muzička skupina predvođena autorom, aranžerom, producentom i gitaristom Nenadom Borgudanom delovala je pod imenom Yammat da bi nakon razilaženja s tadašnjim menadžerom nastavila svoj muzički put pod imenom Detour. Njihova snaga nije samo u najnovijim singlovima nego i u pesmama starijeg datuma poput “Ljeto počinje”, “Mjesec”, “Gledano sa strane” i “Prijatelj”, koje su se našle na njihova prva dva studijska albuma “Detour” i “TV”.

Ipak, treći studijski album “A što ak’ ja…” pokazao se prelomnim u njihovom dotadašnjem radu, katapultirajući ih u status velike regionalne muzičke pop atrakcije, prikačivši im titulu “perjanice novotalasnog popa”. Istovremeno su nastupali na brojnim koncertima uz koje su došle i brojne nagrade. Album, nošen hit naslovima “Srce veliko”, “Snijeg”, “Daleko” i “Plešem sama”, osigurao je Detouru top mesta u većini godišnjih muzičkih izbora, te Porina za najbolji pop album u 2014. godini.

Početkom 2016. godine Nenad potpisuje možda najuspešniji uradak u svom autorskom radu, pesmu „Zaljubila sam se“ koja je poharala domaće top liste dobivši te godine od strane Hrvatske diskografske udruge priznanje za najčešće puštanu pesmu na radiju.

Ta pesma osvaja i muzičku nagradu Porin 2017. godine u kategorijama Pesma godine i Najbolji nastup grupe s vokalom. Detourovci se mogu pohvaliti i nagradom za grupu godine u 2016. što je uz rasprodat koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture bio najbolji mogući način obeležavanja slavljeničkih deset godina postojanja. Pratila ga je i promocija hvaljenog albuma “DETOUR 10”, koji je ponudio novo čitanje poznatih pesama grupe, snimljenih u osveženim i promenjenim aranžmanima.

Nakon „Zaljubila sam se“, peti studijski album „Tourdetour“ uspešno se predstavio kroz pesmu „Biram“ – nominacija za Porin u kateogrijama  Pesma godine, Najbolja izvedba grupe s vokalom i Najbolji video – nastavlja se kroz hitoidni singl „Bez tebe“, te „Vikend“ i „Skrivena“. Muzički kritičari svrstali su ga u sam vrh najboljih albuma u 2018. godini.

Detourovci će svakako pamtiti kraj 2018. zbog svog najvećeg koncerta u karijeri održanog u Maloj dvorani Doma sportova kome su prethodili sjajni rasprodati koncerti u Tvornici kulture, Vintage Industrial Baru i  K.D. ‘Vatroslav Lisinski’ s grupom Pavel.

Početak 2019. godine donosi im nova priznanja kada s aktuelnim albumom „Tourdetour“ na novinarskoj muzičkoj nagradi „Rock&Off“ odnose nagradu u Pop&off kategoriji, a ni na muzičkoj nagradi Porin nisu ostali praznih ruku, pobedivši u kategorijama za Pop album godine i Najbolji nastup grupe s vokalom. Elektro popistička „Ima i nema“, te vintage akustik balada „Slike o našim danima“ singlovi su koji su zatvorili ovaj izuzetno uspešan muzički materijal. Svoju kreativnost i autorsku virtuoznost Nenad nastavlja potvrđivati kroz najnovije singlove „Šarena“, „Slavlje“, „Hawaii“ i „Klaun“ koje otvaraju priču šestog studijskog albuma.

Prvi put nastupaju na Zagrebačkom festivalu 2022. godine i pobeđuju pesmom „Nekad je bilo bolje“ koja je prema glasovima stručnog žirija i radijskih urednika okupljenih u Hrvatskoj udruzi radijskih nakladnika HURIN, proglašena najboljom pesmom ovog legendarnog glazbenog događanja.

Nakon 17 godina rada s pesmom „Master Blaster“ Detourovci  po prvi put odlaze na Doru, izbor hrvatske pesme za pesmu Evrovizije, i svojim nastupom i izvedbom ostavljaju upečatljiv utisak. Za 2023. godinu najavljuju izlazak novog albuma, dugoočekivani veliki zagrebački koncert koji prati regionalna turneja, u sklopu koje nastupaju i u Novom Sadu, kao i izlazak još jednog singla.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)