Izložba slika i crteža Dejane Nešović \”Word up\” u SKCNS Fabrici

\"\"

Izložba slika i crteža Dejane Nešović “Word up” biće otvorena 19. septembra u 19 časova u SKCNS Fabrici. Postavka će moći da se pogleda do četvrtka 29. septembra, svakog radnog dana, od 9 do 19 časova i na dan zatvaranja do 15 časova. 

Dejana Nešović diplomirala je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, na odseku slikarstvo, a od 2001. godine je članica Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. Osnovala je Udruženje građana „Studio Mano“, koje radi u sklopu edukativnog programa za decu „Deca i muzej“, u  MSUV u Novom Sadu od 2008. godine. Aktivno izlaže od 1997. godine u zemlji i inostranstvu (Austrija, Nemačka, Italija, Slovenija….). U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu izlagala je samostalno 2011. godine. 

O izložbi: U svom stvaralačkom opusu Dejana Nešović se bavi likovno-istraživačkim radom. Poseban akcenat stavlja na sam proces i uz niz intervencija i eksperimenata pronalazi rešenja koja joj omogućavaju da što vernije prikaže svoju realnost. Njena realnost je ritmična, slojevita, multiplicirana. Svesnost i uključenost u globalne, savremene, društvene prilike ona prikazuje kroz izbalansiranost i kompromis između angažovanog i estetskog. Ovi aspekti ne idu jedan nauštrb drugog, već prožimajući se naglašavaju originalnost izraza. Kod nekih radova uočavamo jasnu poruku a kod nekih je ona skrivenija. Savremena kultura sa novim mogućnostima, sredstvima, tehnikama, štampa i internet importovani su u rad i pojačavaju kompletan vizuelni doživljaj.

\"\"

Na slikama, čovek je uvek prisutan. Figura je svedena na simboličan prikaz ili je njegovo prisustvo predstavljeno kroz ispisane poruke. Prisustvo čoveka oseća se i kroz neminovnu opsednutost i suočavanje sa neprestanim impulsima savremene epohe, svakodnevice, medija, pop kulture, digitalnog i analognog sveta. Oseća se uloga i angažman svakog pojedinca pa i samog umetnika u neprekidnom pulsiranju modernog tkiva današnjice. Karakteristične kolorističke i monohromatske partije presecaju pisana slova, printovi, cepani delovi, fragmenti određenih reči ili poruke u celini. Ispod većine pocepanih partija pojavljuju se drugačiji slojevi najavljujući nove nizove poruka i tako vizuelnim jezikom stvaraju izvesne kolaže. Raznorodne tehničke i vizuelne kombinacije ne narušavaju celinu, već naprotiv, kao rezultat daju stabilne i upečatljive kompozicije. One su nastale kao proizvod njenog bogatog stvaralačkog iskustva i zrelog doživljaja stvarnosti.

Nikolina Šćekić Karabasil, istoričarka umetnosti

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)