Izložba “Vivid” Ivana Bona i Đorđa Stanojevića od 13. do 28. juna u SKCNS-u

Izložba “Vivid” Ivana Bona i Đorđa Stanojevića biće otvorena u četvrtak, 13. juna 2024. u 19 časova u Velikoj galeriji SKCNS-a, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Postavka će moći da se pogleda do 28. juna, svakog radnog dana od 9 do 15 časova, a termini pratećih dešavanja (vođenja, razgovori) biće naknadno objavljeni.  Na otvaranju će biti upriličen audio performans prof. Ivana Bona. Ulaz je besplatan.

O izložbi:

Živimo u vremenu u kojem nije moguće pronaći kolektivni smisao. Svako za sebe ima zadatak da ga pronađe. Postoji jedna japanska reč koja govori o načinu tog traganja, a to je “kaizen”. Ona označava svakodnevno usavršavanje pojedinca umetnošću malih koraka, čiji cilj jeste vajanje smisla kontinuiranom, finom disciplinom.

Ivan Bon i Đorđe Stanojević ne smatraju da svojom umetnošću mogu promeniti svet. Oni žive za radost stvaralačkog trenutka. Da bi imali tu privilegiju, i jedan i drugi moraju se za nju žestoko izboriti. Jer boravak i rad u ateljeu smatraju svojim najvećim uspehom. A stvaralački čin je čin radosti. “Jedino što želim da pokažem posmatraču je radost čina slikanja”, govorio je Anri Matis.

Kolege su na fakultetu. Ivan predaje vajanje, a Đorđe slikarstvo. Međutim, ono što njih dvojicu vezuje je trčanje u prirodi. Aktivna meditacija koja im omogućava pozitivnu misao. Cilj je svakodnevno vajati svoju neorofiziologiju pozitivnim mislima i entuzijazmom, a njihov umetnički rad samo je dokumentacija tog stanja bića.

Vivid je engleska reč koja istovremeno znači živ, snažan i jasan. Sinteza ovih značenja je koncept njihove izložbe u galeriji Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu. Izložba je dijalog između dva umetnika koji svoje pozicije smatraju samo ličnom odgovornošću i shvatanjem da u ovom životu mogu promeniti samo sebe. Na taj način, eventualno, mogu uticati i na još ponekog. Oni to rade svojom umetnošću i ličnim primerom.

Zato rade i vežbaju svaki dan. Tiho i strpljivo, neprekidno. Ivan se bavi odnosom zvuka i skulpture. Đorđe realizuje vezu između prirodnih i umetničkih procesa, radeći sa prirodnim materijalima i uticajem velikih prirodnih sila. Ono što ih vezuje je radost čina stvaranja.

Đorđe Stanojević

O umetnicima:

Ivan Bon (1977) radi kao docent vajarstva i digitalnog modelovanja na Fakultetu savremene umetnosti u Beogradu.  Završavio je FLU u Beogradu 2002, smer vajarstvo, magistrirao 2005. i trenutno je na doktorskim studijama na FLU. Od 2000. aktivno izlaže i učestvuje u raznim projektima. Do sada je imao četrnaest samostalnih izložbi, više grupnih izložbi, zvučnih performansa i učešća na simpozijumima i radionicama. Živi i radi u Beogradu. Bavi se skulpturom, zvukom, zvučnom skulpturom i zvučnim performansima, digitalnim modelovanjem, muzikom i scenografijom.

Đorđe Stanojević (1974) je vizuelni umetnik i predavač. Osnovne, magistarske i doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Profesionalnu karijeru započeo 1999. godine, nakon završenih osnovnih studija. Do sada je imao 45 samostalnih i mnoge kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Redovni profesor je na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu. Osnivač je i umetnički direktor međunarodne platforme Nature & Art, koja se bavi povezivanjem prirodnih sa umetničkim procesima. Bavi se teorijom umetnosti, piše kritiku i eseje u oblasti likovnih umetnosti. Njegova dela su zastupljena u muzejima i privatnim kolekcijama u Srbiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Francuskoj, Španiji, Austriji, Nemačkoj, Holandiji, Kanadi, Italiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Luksemburgu, Portugaliji, Rumuniji, Mađarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Belgiji.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)