KBO! i Wrishlas 7. decembra u SKCNS Fabrici

Jedan od najstarijih i najdugovečnijih pank sastava u Srbiji, kragujevački bend KBO! nastupiće 7. decembra u SKCNS Fabrici, a uz njih će nastupiti najmlađi pank bend na ovim prostorima Wrishlas. Ulaznice mogu da se kupe u pretprodaji na sajtu https://new.gigstix.com/event/kbo-novi-sad-07-decembar-2023/ i prodajnim mestima Gigstixa, po ceni od 800 dinara. Na dan koncerta, na biletarnici Fabrike cena će biti 1.000 dinara.  Vrata Fabrike i biletarnica otvaraju se u 20 časova, a koncert će početi u 21 čas.

Bend KBO! osnovan je u januaru 1982. godine u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, na jednom velikom odmoru. Osnivači su tada imali po sedamnaest godina i svi su bili u istom odeljenju: Aca, Miša, Rajko i Vuja. Ovi momci su odlučili da naprave muzičku grupu koja će da razmrda Kragujevac. Posle mesec dana su to i uradili na njihovom prvom nastupu u Domu omladine. Bila je to jedna od brojnih gitarijada na kojoj su učestvovali mnogi kragujevački bendovi, s tom razlikom što je ovog puta prvi put u istoriji kragujevačkog roka učestvovao i jedan pank bend. Od tada pa nadalje KBO! su nastupali na svim gitarijadama u Kragujevcu i to u postavi Milorad Mišić Miša – glas, Aleksandar Vojinović – gitara, Saša Vujić Vuja – gitara i Rajko Todosijević – bubanj. Tako je bilo sve do njihovog odlaska u vojsku 1984. godine. Uzgred, naziv KBO! nije skraćenica, već onomatopeja žabe – junaka iz čuvenog crtanog filma koja peva samo kad je niko ne gleda. Posle odsluženja vojnog roka i pauze od petnaest meseci dolazi do promene u postavi grupe i KBO! postaje tročlani sastav i tako će ostati do danas.

Bend iza sebe ima 14 izdanja, što na kasetama, što na CD-ovima, što na vinilu, od kojih su mnogi postali neizostavna pank lektira u muzičkom smislu. Kao svojevrsna najava proslave četrdesetodogišnjice postojanja grupe, 2022. godine objavili su novi album na CD-u i vinilu.  Album simbolično nosti naziv „100%“ i sadrži trinaest novih pesama, a pesma „Vikend“ već je dobila i video premijeru. Gotovo da nema festivala u zemlji i regionu na kome grupa KBO! nije nastupala. Veliku bazu fanova grupa KBO! ima u austrijskoj prestonici Beču, a svoju publiku KBO! neguje i u Grčkoj. Tokom 40 godina karijere svirali su sa mnogim svetskim bendovima poput M.D.C, No Means No, Mr.T Experience, Babes in Toyland, Political Asylum… Danas su KBO! Saša Vujić Vuja, frontmen i osnivač benda, pevač i gitarista, Vojin Ratković Voja, bubnjar i Zoran Novokmet, gitarista.

Wrishlas

Nakon sjajnog debitantskog nastupa na Festivalu srpskog podzemlja, najmlađi pank bend na ovim prostorima Wrishlas dobiće priliku da svira kao opening band za KBO! Wrishlas je punk bend koji je oformljen u leto 2022. godine, a čiji su članovi osnovci iz Sremske Kamenice i Bačke Palanke: četrnaestogodišnji Tadija Gvozdenović (vokal i solo gitara), trinaestogodišnji Nebojša Radulović (bas gitara i prateći vokali) i dvanaestogodišnji Nebojša Radusinović (bubnjevi).

1 thought on “KBO! i Wrishlas 7. decembra u SKCNS Fabrici”

  1. Jedva cekam, samo sto opet pocinje vlada virusa, bilo bi dobro u salu postaviti fotokataliticke preciscivace vazduha, jer sigurno ce biti veci broj ljudi, onda mozemo da uzivamo u muzici…

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)