Представа “Пеге у срцу” 8. маја у новој згради СКЦНС-а, у склопу Ритма Европе!

Представа “Пеге у срцу”, настала по драмском тексту Моше Берахе, у режији Милорада Милинковића биће изведена 8. маја од 20 часова у склопу манифестације „Ритам Европе!“ у новој згради СКЦНС-а, у Улици Владимира Перића Валтера 5. Улаз је бесплатан. Манифестацијом Ритам Европе! Студентски културни центар Нови Сад, од 2007. године, обележава 9. мај, Дан победе над фашизмом и Дан Европе.

Писац драмског текста Моше Бераха, је позоришни редитељ јеврејског порекла, који је своју каријеру почео пре Другог светског рата. Ово, једино Берахино сачувано дело, прати логораше у Осенбрику, логору у којем се и он налазио током рата.  Кроз ово дело се проблематизују фашизам и антисемитизам путем сведочанстава заробљеника смештених у официрском логору у нацистичкој Немачкој.  Центар драмске радње је предратна судбина двоје младих људи, које је рат раздвојио.  Драма „Пеге у срцу“ је и љубавна прича која нас враћа у једно време које је мање цинично од данашњег, међу људе другачијег кова и морала у односу на данашњи.  

Глумачки пар су Анђела Пећинар и Аљоша Ђидић. Поред њих у представи играју Иван Ђурић, Ненад Пећинар, Александар Гајин и Мирослав Фабри. Асистент режије је Слободан Бранковић, а аутор музике Рони Бераха, унук писца драмског текста. За костимографију је задужена Марина Сремац, за кореографију Ана Наупарац Деспотовић, а за сценографију Жељко Пишкорић и Младен Стојановић. Дизајн светла урадио је Никола Маринков. 

Представа је настала у продукцији Студентског културног центра Нови Сад, уз подршку Фондације “Нови Сад – Европска престоница културе”, Министарства културе и информисања и Градске управе за културу Града Новог Сада.

Зашто 9. мај?

Након колосалних разарања, обележених најсуровијим страдањима и злочинима, до тада непознатим у људској историји, Немачка је, 9. маја 1945, потписала безусловну капитулацију. У Другом светском рату живот је изгубило преко педесет милиона људи. На самом почетку тог 9. маја 1945, у 00.16 часова, у Берлину је потписан акт о безусловној и коначној капитулацији немачких оружаних снага. У име поражене нацистичке Немачке, овај акт потписао је фелдмаршал Вилхелм Кајтел. Безусловну капитулацију Немачке су, у име чланица антифашистичке коалиције, примили и потписали совјетски маршал Георгиј Жуков и британски генерал Артур Тедер. Од тада се 9. мај у свету обележава као Дан победе над фашизмом.

Пет година по окончању Другог светског рата, 9. маја 1950, француска Влада објавила је Декларацију о стварању заједнице за угаљ и челик између Француске и Немачке. Овај пројекат, упамћен као Шуманов план, по тадашњем министру спољних послова Француске, Роберту Шуману, представљао је први корак ка стварању Европске економске заједнице, претечи Европске уније. Због тога се 9. мај обележава и као Дан европских интеграција, познатији као Дан Европе.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)