Predstava za decu “Danubia – Ogledalo u vodama” 24. aprila u SKCNS Fabrici

Danubia. Photo: Raoul Gilibert

Multimedijalna predstava za decu “Danubia – Ogledalo u vodama” biće izvedena u ponedeljak, 24. aprila u SKCNS Fabrici, u 20 časova. Namenjena je deci od 8 godina i starijoj, a traje 1h20min. Ulaz je besplatan uz obaveznu rezervaciju mesta, slanjem mejla na skcnovisad@gmail.com. Potrebno je navesti ime, prezime i broj mesta koje je potrebno rezervisati.

U pitanju je umetnički rad trupe “Des Châteaux en l’air”, koju čine Ramona Poenaru iz Rumunije i Gaël Chaillat iz Francuske. U ovom spektaklu publika proživljava zamišljeno putovanje Dunavom od njegovog izvora do ušća. Gledaoci se uključuju u interaktivnu multimedijalnu postavku jer je njihovo učešće neophodno za održavanje predstave.

Pet članova posade – muzičar, vizuelni umetnik, glumac i dva scenografa – vode ih kroz ovo participativno putovanje koje ne sadrži tekst, ali obiluje zvucima, slikama, telima u pokretu, predmetima i vodom. Svaki deo predstave je okvir za slike inspirisan dunavskom istorijom, kulturom i stvarnim doživljajem putovanja: tu su germanska rečna mitologija, bečki ples i slikarstvo, podunavska muzika i jezici, balkanski granični ratovi, oluje i poplave, ljudske konstrukcije, tragovi i sećanja. Predmeti i mesta, obeležja prošlosti i sadašnjosti prepliću se i odvode publiku na putovanje otkrivanja Danubie.

Predstava se izvodi u saradnji SKCNS, Muzeja Vojvodine i Evropske dunavske akademije, a u sklopu Dunavske konferencije o kulturi koja se održava u Novom Sadu od 22. do 25. aprila.

Ramona Poenaru i Gaël Chaillat. Photo: Odeta Catana

O nastanku predstave:

“Dunav – Ogledalo u vodama”, geopoetsko putovanje

Ramona Poenaru, rumunska vizuelna i performans umetnica i francuski glumac i reditelj Gaël Chaillat 2013. godine osnivaju u Strazburu trupu „Des Châteaux en l’air” (Zamkovi u vazduhu) kako bi razvijali hibridne projekte koji uključuju više umetničkih formi, kao što su pozorišne predstave, imerzivne izložbe i umetničke instalacije. U svom radu primenjuju dubinsko istraživanje koje eksperimentiše sa filozofijom, učenjem, antropologijom, naukom, poezijom i arhitekturom. Njihovi raznovrsni umetnički predlozi uvek podrazumevaju učešće javnosti u jednom delu kreativnog procesa.

Od maja do avgusta 2021, Ramona Poenaru i Gaël Chaillat plovili su brodom “Amorados” i otkrivali Dunav, reku koja preseca Evropu, počevši od Nemačke, i uliva se u Crno more, tokom od 2.888 km. Ovo putovanje je podržao Teatroskop, program francuske Vlade za umetničku saradnju i umrežavanje.

Tokom svog geopoetskog putovanja, oni su posebno fokusirani na svetlost, boje, zvukove, nematerijalne percepcije i emocije. Oni posmatraju odnose između živih organizama, geoloških sila, klimatskih elemenata i protoka vremena. Oni razgovaraju sa onima koji naseljavaju reku: istoričarima, geografima, prirodnjacima, arhitektama, umetnicima, lađarima, ribarima, radnicima. Oni prikupljaju „priče“ ove države koja se zove Dunav.

Po povratku, u novembru 2021. godine nastaje “Dunav – Ogledalo u vodama” u TJP – Nacionalnom centru za scenske umetnosti u Strazburu.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)