Promocija knjige Josipa Dujmovića “Indexi – u inat godinama” 26. juna u Klubu SKCNS-a

Promocija knjige Josipa Dujmovića “Indexi – u inat godinama” održaće se u sredu, 26. juna u 19 časova u Klubu SKCNS-a, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Na promociji će, pored autora, govoriti urednik izdanja Srđan Stojanović i novinar Bogomir Bogica Mijatović.

Kniga je objavljena ove godine u izdanju Multimedia Books u saradnji sa Institutom za savremenu muziku.

Na promociji će takođe biti prikazana i video prezentacija Josipa Dujmovića u kojoj o Indexima i njihovom značaju govore njihovi bivši članovi i saradnici: Slobodan Bodo Kovačević, Fadil Redžić, Kornelije Bata Kovač, Vlado Pravdić, Kemal Monteno i drugi. Video prezentacija obuhvata arhivske isečke iz TV emisija, delove razgovora sa muzičarima, kao i delove snimaka koncerata

Knjiga „INDEXI – U INAT GODINAMA“ moći će da se kupi po promotivnoj ceni a autor Josip Dujmović će nakon promocije potpisivati knjige i biće dostupan za izjave.

O knjizi:

Knjiga „INDEXI – U INAT GODINAMA“ je dopunjeno izdanje originalnog istraživanja Josipa Dujmovića, jednog od najboljih jugoslovenskih rok novinara. Prvobitno je izašla 2006. godine u izdanju Gradske biblioteke u Zenici, u skromnom tiražu od 200 primeraka. Spletom okolnosti knjiga nije imala adekvatnu promociju niti u Bosni i Hercegovini, ni na prostorima Ex-YU, pa je tako ostala gotovo nevidljiva i nepravedno zaboravljena. Tako da ovo zapravo predstavlja zasluženu premijeru knjige. A radi se o izuzetnom dokumentarističko-pripovedačkom delu o sigurno jednoj od najvažnijih jugoslovenskih rock grupa.

Kako Dujmović tvrdi u ovoj istraživačkoj studiji, protkanoj poštovanjem i emocijama, Indexi kao pojava u kulturnoj i muzičkoj istoriji Jugoslavije predstavljaju za nas nešto kao što su The Rolling Stones na svetskoj sceni. I kao takvi potpuno zaslužuju ovakvo podrobno istraživanje.

                                                                                                                       Srdjan D. Stojanović, Institut za savremenu muziku

                                                                                                                      

Indexi su osnovani 1962. kao instrumentalna beat grupa, ali tek od 1965. godine započinje njihova „druga“ karijera, njihova uloga autentičnih rock pionira na ovim prostorima i sve ono što će pridoneti njihovom statusu fenomena. Naime, početkom te godine su snimili prvu vokalnu autorsku pesmu („Dječak iz obične ulice”), pošto je koji mesec ranije u postavu ušao pevač Davorin Popović.

Sredinom godine dešava se sledeća sudbonosna novost: U grupu iz Lutalica stižu gitarista Slobodan Bodo Kovačević i basista Fadil Redžić, buduća i stalna autorska okosnica Indexa.

U toj bitno drugačijoj formaciji od početne – Davorin Popović (vokal), Đorđe Kisić (bubnjevi), Slobodan Kovačević (solo gitara), Fadil Redžić (bas) i Ismet Nuno Arnautalić (ritam gitara) kao jedini iz prve postave – Indexi su 1966. godine otvorili novo, revolucionarno poglavlje u istoriji ovdašnje popularne muzike. Snimaju autorsku pesmu Bode Kovačevića „Pružam ruke“, označenu kao kamen temeljac domaćeg rocka, potpuno na tragu tadašnjih svetskih dometa, ali konačno sa autentičnim lokalnim pečatom.

Tim je povodom, eto, uz više od pola veka od pravog začetka našeg rocka, urađena ova dopunjena priča o Indexima, sa autentičnim i brojnim premijernim foto svedočanstvima.

                                                                                                                                           Josip Dujmović

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)