Prva konferencija u projektu Moć žena u stripu 7. i 8. septembra u SKCNS Fabrici

Prva konferencija u sklopu projekta Moć žena u stripu – WomCom održaće se 7. i 8. septembra 2023. godine u SKCNS Fabrici u Novom Sadu. Ovo je prva od dve konferencije predviđene projektom sa ciljem stvaranja ambijenta za diskusiju, predstavljanje primera dobre prakse i istraživanja u oblasti ženskih uloga i imidža u stripu. Okupiće umetnike, stručnjake, aktiviste, naučnike, kustose, izdavače, urednike, umetničke menadžere… Sledeća konferencija  održaće se u Ljubljani, u Sloveniji.

WomCom je dvogodišnji projekat koji je počeo u februaru ove godine i koji okuplja partnere PostScriptum Ltd iz Grčke, Bakelit Multi Art Center iz Mađarske, Kino Šiška iz Slovenije, Autonomni kulturni centar Attack iz Hrvatske, Udruženje strip autora Crne Gore i Studentski kulturni centar Novi Sad iz Srbije, koji je i nosilac projekta. Bavi se osnaživanjem strip umetnica, kao i promocijom njihovog ravnopravnog tretmana u smislu plaćanja, vidljivosti i reprezentacije. Pored ovoga, projekat se bavi imidžom žena u stripu, kao i društvenim promenama koje se odražavaju ili bi se mogle odraziti u stripu, u vezi sa slikom i ulogama žena u stripu.

Projekat je počeo u februaru 2023. i trajaće dve godine. Uključiće WomCom digitalnu platformu razvijenu za umetnike i sa umetnicima koja će ne samo prenositi rezultate projekta, već će postati i referentni repozitorijum strip umetnica i njihovih radova u Evropi, donosiće vesti sa strip scene i služiti kao platforma za razmenu znanja i unošenje pozitivnih društvenih promena u svet stripa i učešće žena u njemu.

Još jedan od važnih elemenata projekta su četiri umetničke rezidencije, zamišljene kao prostori za saradnju i zejdiničko stvaranje koji će okupiti po 12 evropskih strip umetnika (većinom žena) koje će raditi pod vođstvom i mentorstvom renomiranih evropskih strip umetnica i kustoskinja.

Vrednost projekta je pola miliona evra, a nosilac je SKC Novi Sad – jedina ustanova Zapadnog Balkana kojoj je odobren projekat na konkursu EU programa Kreativna Evropa 2022. godine u ulozi nosioca projekta u kategoriji projekata saradnje srednje veličine.

Konferencija se organizuje u sklopu 17. Novosadskog strip vikenda,  godišnjeg festivala stripa koji organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. NS strip vikend, tokom trodnevnog programa, okuplja najistaknutije balkanske i evropske umetnike. To je manifestacija koja slavi strip i pokušava da stripu privuče najraznovrsniju publiku kroz izložbe, koncerte, tribine, radionice, promocije stripa itd. Festival podržavaju lokalne, regionalne i nacionalne vlasti, a vrlo često i Francuski institut u Srbiji, koji na ovom festivalu predstavlja svetski poznate francuske strip autore i izložbe.

Projekat su podržali Evropska unija kroz program Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Učesnici/e:

Anna Júlia Benczédi, Rumunija

Danju crta slikovnice, a noću stripove. Objavljivala je kratke priče u antologijama, ne samo u Rumuniji, već i u Mađarskoj, Poljskoj i Srbiji. Ana je umetnica koja stoji iza nagrađivanog grafičkog romana „Stima apelor- Vízitündér“.

Camille de Singly, Francuska

Doktorirala je istoriju savremene umetnosti i diplomirala muzeologiju na Ecole du Louvre, a profesor je istorije dizajna i stripa na Školi lepih umetnosti u Bordou (Francuska). Kritičarka umetnosti i kustoskinja (najnovija izložba: „Fabcaro sur la colline“ u Muzeju stripa u Angulemu), trenutno uređuje dve knjige, jednu o Gilbertu Šeltonu sa Žan-Polom Gabijeom i Pjerom Ponanom, i drugu o ženskom strip nasleđu sa Maris Rene Hertiman (Artec/Presses du réel).

Dragana Garić Jovičić, Srbija

Diplomirala je na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu (2006). Za diplomski pod nazivom „Moda i emancipacija u ženskoj vizuelnoj kulturi Srbije i Vojvodine krajem XIX i početkom XX veka“ dobila je Nagradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Na istom fakultetu je 2008. godine odbranila master rad koji se bavi karikaturom u štampi početkom XX veka. Bila je novinarka i urednica dnevnih novina Građanski list (2007–2009), potom profesorka istorije umetnosti u Srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput” u Novom Sadu (2009–2012). Od 2012. godine radi u Muzeju Vojvodine. Zadužena je za Zbirku savremene likovne umetnosti Vojvodine, u zvanju više kustoskinje istoričarke umetnosti. Autorka je više izložbi, od kojih izdvaja: „Uvedimo strip i ilustraciju u muzeje!“ (Muzej Vojvodine, 2015), „(Dis)kontinuiteti: savremena umetnost u Vojvodini – Jesu li sve ovce na broju!?“ (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, 2017), „Heroji nekad i sad“ (Muzej Vojvodine, 2021) i „Boško Petrović: skice za velika dela“ (Muzej Vojvodine, 2022). Iza nje je veliki broj tekstova kako za periodiku, tako i za stručne publikacije i kataloge.

Helena Janečić, Hrvatska

Diplomirala je 2003.  na Univerzitetu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se kroz strip i slikarstvo bavi prikazivanjem neistražene queer istorije. Neki od stripova uvršteni su u antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010). Izlagala je na nekoliko samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu. Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog bijenala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi, radi i čita Dylana Doga u Zagrebu.

Jana Adamović, Srbija

Strip autorka i ilustratorka iz Beograda. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, kao i osnovne studije fracuskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Sarađivala je sa izdavačima Editions Delcourt (Francuska) i Dark Horse (SAD). Njeni strip albumi i kratki stripovi objavljeni su u Francuskoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji. Autorka/koautorka je više grupnih izložbi među kojima se ističu „Ona se Budi/BD Egalite“, izložba koja ističe žensko strip stvaralaštvo u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj i okuplja preko 50 umetnica; i „Svet u oblacima“, izložba edukativnog karaktera koja nudi pregled francusko-srpskih veza u stripu, obe nastale u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Višegodišnja je saradnica NOVA festivala stripa u Pančevu i Dečijeg kulturnog centra Beograd. Aktivno se zalaže za veću vidljivost žena u stripu. U oktobru 2019. godine odlikovana je francuskim ordenom viteza reda Umetnosti i književnosti. Sa grupom autorki i teoretičarki stripa Draganom Radanović, Danicom Jevđović i Anom Milojković osnovala je umetničko udruženje Stripo-tetke koje se bavi promocijom autorskog stripa i povećavanjem vidljivosti žena u stripu u Srbiji i regionu.

Lilla Gregor, Mađarska

Doktorska kandidatkinja na Univerzitetu u Debrecinu, Mađarska. Njeno istraživanje se bavi savremenom mađarskom književnošću i fokusira se na vezu između posredničkih dela i prikaza ljudskog tela. Članica je Képregénytudományi Kutatóközpont, Istraživačkog centra za studije stripa na Univerzitetu u Pečuju, Mađarska. U sklopu projekata Centra, istraživala je zastupljenost nenormativnih tela u mađarskim grafičkim romanima u poređenju sa nekim primerima iz američke strip kulture i aktivističkog stripa Švedske. Pored naučnih aktivnosti, ona je urednica Szkholion-a, časopisa za teoriju umetnosti Univerziteta u Debrecinu. Prevodi društvene igre na mađarski i radi kao instruktorka društvenih igara u osnovnim školama.

Marko Dješka, Hrvatska

Diplomirao animirani film na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njegovi kratki animirani filmovi osvojili su mnoštvo nagrada na svetskim festivalima, a studentski film “Kolinje” otkupljen je i za prikazivanje na televiziji “El Rey Network” u vlasništvu producenta Roberta Rodrigeza. Njegov poslednji film, “Sve te senzacije u mom trbuhu” osvojio je 25 nagrada i priznanja i prikazan je na više od 150 svetskih festivala. Suosnivač je studija za produkciju animiranog filma Jadranska animacija (Adriatic Animation) u Zagrebu, i organizator OHOHO festivala stripa i street arta u Zagrebu. Objavljuje mnoge kratke stripove u fanzinima i časopisima poput Heavy Metala (SAD), Freakshow Comix i Gorgonzola (Francuska), Aargh! (Češka), Komikaze i Endem (Hrvatska). Takođe, urednik je i dva strip-časopisa OHOHOzin i Strip-Prefiks.

Petra Lilla Marjai, Mađarska

Piše grafičke novele i bavi se animacijom. Završila je studije animacije na MOME u Budimpešti i na KASK School of Arts u Gentu. Osnivačica i organizatorka Ukmukfukk Zinefeszt, najvećeg godišnjeg okupljanja posvećenog zinovima u Mađarskoj. Glavna je urednica ilustrovanog feminističkog časopisa Zina. Bila je glavna pozadinska umetnica u animiranoj seriji “Kandid”, adaptaciji Volterovog “Kandida” iz moderne ere, koja je bila poznata po tome što ju je mađarska država cenzurisala. Trenutno radi na svom novom grafičkom romanu, čiji je objavljivanje planirano 2025. godine.

Tanja Skale, Slovenija

Samostalna urednica i producentkinja koja radi u oblasti umetnosti i kulture. Od 2013. godine sarađuje sa međunarodnim strip magazinom Stripburger (vvv.stripburger.org) kao urednica i producentkinja raznih strip projekata, izložbi, radionica, diskusija i drugih događaja u Sloveniji i inostranstvu. Redovno predstavlja Stripburger na raznim međunarodnim strip festivalima i sajmovima knjiga. Takođe je suosnivačica i umetnička direktorka Tinta međunarodnog festivala stripa u Ljubljani (vvv.tinta.si).

Danica Jevđović, Srbija

Doktorirala primenjene umetnosti i dizajn na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine (UPIDIV) od 2022. godine i predsednica Saveta za izlagačku delatnost udruženja od 2023. Članica Udruženja za promovisanje i unapređenje savremenog strip stvaralaštva u Srbiji, Stripo-tetke. Dobitnica specijalne nagrade organizatora za autorski strip “Tunel” na festivalu stripa Veles 2016 u Makedoniji. Dobitnica nagrade “Hiljadu zato”, koju dodeljuje Fond za podsticanje umetničkog i istraživačkog stvaralaštva studenata studijskog programa master akademskih studija grafičkih komunikacija ,,Nomen est omen – Dobanovački”. Dobitnica povelje Nadežda Petrović 2019. od strane fonda Akademik iz Užica za umetničko stvaralaštvo i podsticaj umetničkog i istraživačkog stvaralaštva. Nastavnica na predmetu Art and Design u internacionalnoj školi Clever Junior School u Novom Sadu od 2019. godine. Učesnica više samostalnih i grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju saradnje sa udruženjem Pobunjene čitateljke, Centrom za ženske studije i Centrom za primenjenu istoriju.

Eszter Szép, Mađarska

Dr Eszter Szép bavi sepromocijom i unapređenjem stripa, na različite načine. Predaje strip i studije vizuelne kulture na Moholy-Nagy Univerzitetu za umetnost i dizajn u Budimpešti i na Majlston Institutu za napredne studije u Budimpešti. Smatra da teorija ne treba da bude odvojena od prakse. Direktorka je Međunarodnog festivala stripa u Budimpešti. Često piše o stripovima za međunarodne i mađarske internet stranice i časopise. Autorka je dela “Strip i telo: crtanje, čitanje i ranjivost” (Ohio State University Press, 2020) i urednica književnih recenzija u časopisu Journal of Graphic Novels and Comics. Prošle godine je bila urednica dve publikacije stripova svojih učenika: “Da li je to uopšte bilo istinito?” i “Nekada je bilo lako: stripovi o rastu i promeni”. Dodatne informacije mogu se naći na sajtu eszterszep.com.

Johanna Marcadé-Mot, Francuska

Jedna je od osnivačica i aktivna članica autonomnog kulturnog centra Matrijaršija, izdavačke kuće Turbo Comix, festivala Novo Doba i sajma Fijuk. Radi kao grafička dizajnerka, bavi se sito štampom i Rizograf štampom, organizatorka je i umetnica. Svoje radove predstavila je na brojnim kolektivnim izložbama i dva puta samostalno, u galeriji Elektrika u Pančevu i u Uličnoj galeriji u Beogradu. Od 2016. do 2021. godine radila je kao asistentkinja za sito štampu na Odseku za grafiku knjige Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ena Jurov, Hrvatska

Živi u Zadru i bavi se vizuelnim komunikacijama kroz grafički dizajn, ilustraciju i strip. Završila je MA program Storytelling na Univerzitetu Konstfack u Stokholmu i preddiplomske studije vizuelnih komunikacija na Studiju dizajna u Zagrebu. Sarađuje na VJ projektima s kolektivom leilamarinaena, redovno izdaje stripove u Komikazama i vodi radionice stripa za decu i odrasle. Dizajnira vizuelne materijale za AKC Attack u Zagrebu.

Dragana Radanović, Srbija

Vizuelna umetnica rođena u Novom Sadu. Njen rad je usmeren na grafičko pripovedanje. Nakon studija Animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, nastavila je školovanje na master studijama Grafičkog pripovedanja u Briselu. Trenutno je angažovana na svom doktorskom projektu koji istražuje reprezentaciju detinjstva u stripu, uz podršku Flamanskog fonda za nauku. Dragana takođe asistira na studijama Grafičkog pripovedanja na LUCA School of Arts. Jedna je od osnivačica udruženja Stripo-tetke, koje promoviše rad umetnica u oblasti stripa u Srbiji. Njen umetnički angažman ne bavi se samo narativnim mogućnostima stripa, već istražuje i prednosti korišćenja stripa kao medija za nelinearno razmišljanje i vizualizaciju misaonih procesa. Njeni stripovi su izlagani u Srbiji, Belgiji i Francuskoj, a posebno je zainteresovana za literaturu koja se bavi izazovnim temama, nekonvencionalno ilustrovane knjige i grafičke narative o marginalizovanim iskustvima sveta. Draganin umetnički rad predstavlja istraživanje granica stripa kao medija i njegovog potencijala da na inovativan način prenese složene narative. Njen doprinos oblasti grafičkog pripovedanja nudi novi pogled na teme i stilove u okviru ove umetničke discipline.

Valentina Broštean, Srbija

Multidisciplinarna vizuelna umetnica. Posvećena je različitim projektima iz oblasti vizuelne umetnosti koji podrazumevaju rad u oblasti savremene ilustracije i dizajna, kao i slikarstvu i crtežu, koje su baza njenog stvaralaštva. Njen beskompromisni stil, često na granici bizarnog i groteske, neretko opisvan kao “nova savremena figuacija”, specifičan je po hrabrom pristupu dekonstrukciji realnog, neočekivanim kompozicijama i jedinstvenim, upečatljivim vizijama i simbolici sa višeslojnim značenjima.  Rezultat tog kreativnog procesa je neprestano putovanje među svetovima, konstantna potraga za identitetom i smislom.  Kada je reč o oblasti primenjene umetnosti, njeni projekti sežu od pozorišnih plakata, preko novinske i modne ilustracije do ilustrovanja knjiga, časopisa i muzičkih festivala pa sve do produkt dizajna. Njeni radovi publikovani su u brojnim knjigama, časopisima i umetničkim edicijama širom sveta. Izlagala je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi po celom svetu. Trenutno živi u Barseloni i radi kao samostalna umetnica, usmerena na svoj lični izražaj kroz kreativni proces, kao i na saradnju sa talentima širom sveta, kreativnim agencijama, brendovima i kompanijama, galerijama i kolekcionarima. Njen cilj ostaje dalje istraživanje i primena eklektičnog vizuelnog jezika i kreativnosti u svim oblastima. Valentinu reprezentuje ugledna američka kreativna agencija “Illozoo”.

Branislav Glumac, Srbija

Nakon završenih studija francuskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2000. godine počinje da radi u Francuskom kulturnom centru, sada Francuskom institutu u Srbiji. Od 2006. godine je na poziciji koordinatora kulturnih aktivnosti. U sklopu svojih aktivnosti, vodio je i organizovao veliki broj projekata iz oblasti Devete umetnosti, koja je jedna od okosnica kulturne politike Francuskog instituta u Srbiji. Osim izložbi strip autora kao što su Fransoa Buk, Gradimir Smuđa, Milan Jovanović, Igor Kordej i Jana Adamović, Zoran Janjetov, Aleksandar Zograf, Aleksa Gajić i drugi, organizovao je i mnoge strip susrete, koordinirao objavljivanje strip izdanja „Linije fronta“ (System Comics, Beograd, 2014) i „Buđenje“ (Dibidus, Beograd, 2017), bio inicijator i pokretač ideje o putujućoj izložbi stripa „Svet u oblacima“ i učestvovao u više stripskih konferencija. Član je žirija za odabir kandidata u okviru projekta Ukrštenih umetničkih rezidencija između Francuske i Srbije u oblasti stripa. Aktivno prati francusko-belgijsku scenu i u slobodno vreme bavi se prevođenjem stripova. Od 2006. godine preveo je više od 120 strip albuma sa francuskog na srpski jezik, radeći za izdavačke kuće System Comics, IPS, Darkwood, Makondo, Trista čuda, Najkula, Golconda, Lokomotiva i od skora Čarobna knjiga i Stalker.

Saša Paprić, Hrvatska

Rođen je u Osijeku 1983, gde i danas živi i radi. Tekstove o stripu, recenzije, intervjue i izveštaje piše od 2008. Glavni je organizator osječkog dela manifestacije „24-satno crtanje stripa“. Jedan je od suosnivača organizacije Hrvatski autorski strip, u kojoj obavlja funkcije sekretara, urednika edicije strip-albuma i člana redakcije časopisa koji izdaje HAS – Strip-PREFIKS. Proglašen je najboljim strip-teoretičarem za 2012. godinu na XIV Balkanskoj smotri mladih strip-autora.

Aude Massot, Francuska

Diplomirala je 2006. na radionici stripa u briselskoj školi Saint-Luc i započela karijeru scenografkinje u crtanim filmovima u Parizu. Od 2009. objavljuje stripove koji istražuju društvena pitanja, evoluiraju između fikcije i dokumentaristike, i bavi se pričama koje neguju njen univerzum, obeležen raznim putovanjima i susretima. Dobitnica je brojnih nagrada.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)