Rezidencija za strip umetnike i umetnice od 29. maja do 12. juna u Podgorici

Umetnička rezidencija namenjena strip umetnicima/ama željnim istraživanja i širenja granica svog zanata održaće se od 29. maja do 12. juna 2024. u Podgorici, u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“, odnosno u njenoj Stripoteci – biblioteci specijalizovanoj za strip. U ovom periodu 12 mladih autora i autorki iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Grčke i Srbije zajedno će stvarati pod mentorstvom iskusnih i etabliranih strip autorki i ilustratorki Dragane Radanović i Darije Begić.

Stvaranje stripova često se vidi kao usamljenička aktivnost, no ova rezidencija predstavlja udaljavanje od ovog pristupa omogućavajući učesnicima/ama da sarađuju i razmenjuju ideje i inovativne pristupe. Cilj rezidencije je da pokaže da jedno kreativno rešenje može da se manifestuje u bezbroj oblika.

Kroz kolektivni i individualni rad, učesnici/e će nadograditi svoje umetničke prakse crpeći uvide iz procesa dekonstrukcije i rekonstrukcije. Umetnici/e će biti ohrabreni/e da iskoriste jedinstvene mogućnosti koje pružaju digitalni komunikacioni alati za povezivanje sa publikom, razmenu ideja i istraživanje novih načina za kreativno izražavanje. 

Izložba radova nastalih na rezidenciji biće otvorena 11. juna 2024. godine u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ (KIC) u Podgorici.

Ovo je jedna od četiri umetničke rezidencije koje su osmišljene u sklopu projekta Moć žena u stripu – WomCom. Do sada su održane dve, u Novom Sadu i u Mađarskoj, a nakon ove rezidencije u Podgorici uslediće još jedna u Zagrebu. Kroz četiri rezidencije, učesnici/e dobijaju priliku da kreiraju kratke stripove uz mentorsku podršku, izlažu svoje radove i pridruže se kreativnoj regionalnoj mreži koja promoviše ženske glasove i perspektive.

Stripovi koji su nastali na rezidencijama biće predstavljeni na izložbama kao i na online WOMCOM digitalnoj platformi, te objavljeni u štampanoj antologiji.

Projekat WOMCOM posvećen je promovisanju vidljivosti i zastupljenosti umetnica u svetu stripa. U periodu 2023 – 2024, projekat okuplja partnere PostScriptum Ltd iz Grčke, Bakelit Multi Art Center iz Mađarske, Kino Šiška iz Slovenije, Autonomni kulturni centar Attack iz Hrvatske, Udruženje strip autora Crne Gore i Studentski kulturni centar Novi Sad iz Srbije, koji je i nosilac projekta.

Projekat sufinansira Evropska komisija, kroz program Kreativna Evropa.

Mentorke:

Dragana Radanović je strip autorka i ilustratorka iz Srbije. Izlagala je svoja umetnička dela širom Srbije, Belgije i Francuske. Posebno je zainteresovana za literaturu koja se bavi izazovnim temama, nekonvencionalno ilustrovane knjige i grafičke narative o iskustvima marginalizovanih širom sveta. Trenutno radi kao asistentkinja na LUCA School of Art u Briselu i pomaže studentima u izradi njihovih grafičkih romana. Uporedo sa svojim umetničkim istraživanjem, bavi se doktoratom koji obrađuje načine na koje je detinjstvo prikazano u stripu i transformativnim potencijalom izrade stripa kao misaonog procesa. Uz podršku cenjene Istraživačke fondacije – Flandrija, njeni naučno-istraživački poduhvati u domenu stripa su na vrhuncu. Posvećena je jačanju vidljivosti novih strip autorki i jedna je od osnivačica udruženja “Stripo-tetke”, koje promoviše rad umetnica i mladih strip autorki.

Darija Begić je svestrana grafička dizajnerka i ilustratorka, poreklom iz Crne Gore. U grafičkom dizajnu voli da pomera granice kreiranja vizuelnog identiteta za različite proizvode i brendove. Specijalizovana je za dizajn logotipa, tipografiju i dizajn knjiga i uživa u eksperimentisanju sa nizom stilova, pristupa i tehnika štampanja. Nakon usavršavanja zanata, koje je trajalo više od deset godina, osnovala je sopstveni dizajn studio, što joj je dalo slobodu da se bavi svojom kreativnošću, neopterećena konvencionalnim ograničenjima. Kao ilustratorka, Darija ulazi u carstvo emocija, misli i ljudske psihe, nastojeći da otkrije podsvesne elemente postojanja. Kako je stručna i za tradicionalne i za digitalne medije, koristi ih podjednako u zavisnosti od konteksta i njenog kreativnog impulsa. U radovima često istražuje teme kao što su prava životinja, ljudska prava, nauka i književnost, koje odražavaju njena različita interesovanja i izvore inspiracije.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)