Ritam Evrope! – proslava Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope

\"\"

Ritam Evrope! je manifestacija kojom Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Ovu manifestaciju SKC Novi Sad organizuje od 2007. godine, a ovo je 14. izdanje, zbog dvogodišnje pauze koja je nastala usled pandemije koronavirusa.

Manifestacija Ritam Evrope! postala je jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu, a ove godine obuhvata muzički program na bini u Kineskoj četvrti/Kreativnom distriktu,  gde će nastupiti bendovi Plavi ptičić, Keckec i Severtransi, Kralj Čačka i Eyesburn.

Koncert je besplatan i počinje u 19 časova.

Novosadska „old-school“ atrakcija/supergrupa u narodu poznatija kao Plavi ptičić, ima iza sebe preko 200 klupskih i festivalskih nastupa,  od kojih su najznačajniji – EXIT 2017 i Nišvil 2021. Na repertoaru ovog renomiranog kaver sastava, nalaze se najveći hitovi iz rok enciklopedije šezdesetih, onako kako ih danas vide bivši i sadašnji članovi naših kultnih grupa – La Strade, Lune, Obojenog programa, Boya, Love Hunters-a, Atheist Rap-a, Partibrejkersa, Velikog Prezira i Minstrela.  Bend danas čine Robert Radić na bubnjevima, Robert Telčer na električnoj gitari, Zoran Lekić na električnoj gitari, Zlatomir Gajić na bas gitari, Goran Polovina,  vokal, akustična gitara i usnjak, i Tisa Lekić, vokal.  

Pored ovog benda, na Ritmu Evrope! nastupiće i Milan Kerezović Keckec, kojiposle višegodišnje pauzepriprema novi album. Neke od novih pesama moći ćete da čujete 9. maja, kada će nastupiti sa novim sastavom Severtransi, koji čine bubnjar Dušan Rašković, kontrabasista Feđa Ruškuc, gitarista Peđa Pejić i saksofonista Voja Savkov.

\"\"

Premijerno za novosadsku publiku Kralj Čačka će na Ritmu Evrope! predstaviti novi bend i posle duge pauze održati jedan punokrvni rokenrol koncert. Nove pesme su tu, novi ljudi takođe, a ideja i inspiracije uvek ima. Nenad Marić ili Kralj Čačka je slikar, pesnik i kantautor rođen u Čačku, koji već nekoliko decenija živi i radi u Beogradu. Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka predstavlja mešavinu džeza, bluza, rokenrola i šansona. Za mnoge posetioce njegovih koncerata, dileme nema: Kralj Čačka jeste nekrunisani vladar muzike koju je teško svrstati u neku kategoriju. Njegova inspiracija leži u onom, za mnoge, savršenom skrovištu: između najdubljih emocija i umetnosti sviranja, između noći u zadimljenom baru i jutra koje menja sve, između muzike putujućih trubadura i tananih jazz melodija. Iz tog skrovišta Kralj Čačka izlazi na glavnu ulicu i vodi nas sa sobom na put oko sveta.

\"\"
Foto: Nemanja Knežević

Hard core/reggae sastav Eyesburn is coming to you live and direct from creation, na ovogodišnji Ritam Evrope! Kultni beogradski bend predvođen Nemanjom Kojićem Kojotom, pored dobro poznatih hitova, odsviraće i neke od pesama sa nadolazećeg albuma „Troops of Light“.

\"\"
Foto: Lea Bodor

Zašto 9. maj?

Nakon kolosalnih razaranja, obeleženih najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 9. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

Od tada se 9. maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Tokom proteklih 76 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije. Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska Vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke.

Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, poznatiji kao Dan Evrope.

1 thought on “Ritam Evrope! – proslava Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope”

  1. Pingback: Ritam Evrope SKC NS | Audio konstruktor

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)