Luk Kaserli i Šana Mej Brin: Rezidencija u Novom Sadu doprinela je našem umetničkom radu

Dvoje mladih irskih umetnika Luk Kaserli i Šana Mej Brin boravili su u Novom Sadu kao gosti Studentskog kulturnog centra Novi Sad, u sklopu umetničke rezidencije u projektu Be SpectACTive. Oni rade na razvijanju svog performansa \”Root\”, a kako kažu, \”Root\” je performativno istraživanje koje ispituje prošlost, sadašnjost i budućnost drveća u našem ekosistemu – iz pesrpektive drveta.

\
Foto: Fergal Stajls

– \”Root\” objedinjuje umetnost i ekologiju. Još uvek ne znamo do detalja kako će da izgleda na kraju ali mi ga zamišljamo kao šesnaestominutni performans koji će se postepeno razotkrivati i biće potkrepljen naučnim činjenicama. Razgovaramo mnogo sa naučnicima iz raznih sfera povezanih sa životnom sredinom, kao i sa ekolozima, tako da će mnogo toga što saznamo od njih biti integrisano u kreativni deo, kaže Šana.

\
Foto: Privatna arhiva

Perfomans će premijerno biti izveden u oktobru ove godine u sklopu Dablinskog pozorišnog festivala, a pratiće ga i seminar u jednoj od najvažnijih naučno-umetničkih institucija, Naučnoj galeriji Dablin.

– Seminar pod imenom \”Rooting Ireland\” baviće se temom veoma niske pošumljenosti Irske. Većinu će iznenaditi podatak da od svih članica Evropske unije, Irska ima namanju pokrivenost drvećem. Seminar će biti namenjen zemljoposednicima, poljoprivrednicima, ali i naučnicima koji se bave prirodom, jer oni su ti koji mogu da pokrenu promenu. Od poljoprivrednika i stočara zavisi da li će na imanju imati pet hiljada grla stoke ili zasaditi 15 hiljada stabala. Izuzetno nam je važno da ovaj projekat ne bude samo umetnički, već i aktivistički, dodaje Šana.

Luk i Šana su tokom rezidencije boravili i na Fruškoj gori, u okruženju iz kog crpe inspiraciju i koje se uklapa u njihov umetnički rad, a u Limanskom parku su održali neformalnu radionicu sa ekološkim aktivistima, zaljubljenicima u pozorište i grupom aktivnih gledalaca sa kojima su razmenjivali ideje i savete o tome kako se prave performansi iz prirode, o prirodi i u prirodi.

\
Foto: Aleksandar Marković

– Bilo nam je važno da upoznamo lokalno stanovništvo kako bismo imali spontanu razmenu ideja i pogleda, što smo ovom radionicom i dobili. Osetili smo koliko je i ovde priroda važna ljudima, da im drveće znači mnogo, naročito u kontekstu klimatske krize koja nam se dešava. Ono što je karakteristično za naš rad je da fokus nije na nama ljudima već na onome što bi drvo reklo, u razgovoru sa klupom, neboderom, bulevarom. Ti dijalozi bili su deo naše radionice, ljudi su govorili iz perspektive drveća i tako smo mogli čuti i šta bi drvo imalo da kaže, objašnjava Luk.

Ova umetnička rezidencija u Novom Sadu je druga u nizu koju Luk i Šana imaju priliku da iskuse u sklopu projekta Be SpectACTive. Jedna je zbog koronavirusa održana online sa publikom u Beču, a treća ih čeka nakon ove novosadske, u Italiji. Be SpectACTive, kao program koji se bavi razvojem publike, okuplja mnoštvo umetnika širom Evrope koji učestvujući u programu imaju priliku da posete razna mesta i razvijaju svoje projekte u kontaktu sa različitim kulturama, okruženjima i što je najvažnije – publikama. Studentski kulturni centar Novi Sad je jedan od koproducenata u ovom projektu, koji finansira program Evropske unije Kreativna Evropa.

\
Foto: Privatna arhiva

– Važno nam je učešće u programu Be SpectACTive jer je naša početna pozicija bila da govorimo o drveću i šumama u Irskoj, međutim kroz ove rezidencije stičemo važan uvid u to kako se različiti narodi na različitim mestima odnose prema istoj temi. U tom smislu, naš projekat prevazilazi granice nacionalnog i postaje globalni. Nadamo se da ćemo nakon premijere u Dablinu, imati prilike da i pred novosadskom publikom prikažemo svoj rad jer svi oni sa kojima smo pričali nisu samo doprineli umetničkom delu projekta, već su učinili i da se nas dvoje osećamo izuzetno prijatno u vašoj zemlji. Mi bismo bili srećni da prikažemo naš performans jer je on, između ostalog i rezultat saradnje sa svima onima koji su nas ovde ugostili, zaključuje Luk.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *