\”Пеге у срцу\” – прича о љубави и њеној улози у преживљавању најтежих заробљеничких дана


Конференција за новинаре, фото: Вовка Чудинов

Представа “Пеге у срцу”, настала по драмском тексту Моше Берахе, а у режији Милорада Милинковића, премијерно ће бити изведена 18. јуна у 21 час у програмском простору Студентског културног центра Нови Сад – СКЦНС Фабрици. Представа је настала у продукцији Студентског културног центра Нови Сад, уз подршку Фондације “Нови Сад – Европска престоница културе”, Министарства културе и информисања и Градске управе за културу Града Новог Сада, а изводи се у склопу програмског лука Тврђава мира.

На данашњој конференцији за новинаре, организованој у Фабрици поводом премијере представе, директор СКЦ Нови Сад, Обрад Шкрбић објаснио је да се идеја за реализацију ове представе јавила у октобру 2019. године, када се срео са унуком Моше Берахе, академским виолончелистом Ронијем Берахом.

„Он ми је испричао како је његов покојни деда Моша Бераха, иначе наш позоришни редитељ из предратног периода и оснивач Ужичког и Зеничког позоришта, написао једно дело које је он нашао на тавану њихове куће у Зрењанину. Он ми је понудио да прочитам текст, а ја сам га након тога проследио колегама из СКЦНС-а и мом пријатељу, редитељу Милораду Милинковићу, који је пристао да режира ову представу, уз малу драматизацију и адаптацију текста“, рекао је Шкрбић и додао да је захвалан Покрајинском секретаријату за високо образовање за подршку коју пружа СКЦНС-у у овом, али и у реализацији свих осталих пројеката.

Глумац Иван Ђурић, фото: Вовка Чудинов

“Пеге у срцу” бави се како логорским искуствима Моше Берахе, тако и љубавном причом смештеном пред сам Други светски рат. Ова представа приближава живот и дело овог великог уметника и човека широј јавности, а уједно и даје нови осврт на проблем фашизма и антисемитизма.

„Можда је безвезе да се хвалимо одмах на почетку, али оно што са сигурношћу можемо да кажемо јесте да вас позивамо да дођете на представу и видите нешто сасвим другачије од свега осталог“, истакао је редитељ Милорад Милинковић.

„Ми нисмо имали прилике да читамо оригинални текст који је био опширнији, наши ликови направљени су од 20 разноврсних ликова логораша официра Краљевине Југославије, који су били у заробљеништу у логору Оснабрик. Њихове судбине су занимљиве, а ми смо о њима читали како бисмо им се приближили. Наишли смо на мноштво занимљивих прича о којима ја нисам пуно знао, и због тога је било веома занимљиво радити на овом штиву и креирати ове ликове“, рекао је глумац Иван Ђурић.

Драма „Пеге у срцу“ је и љубавна прича која нас враћа у једно време које је мање цинично од данашњег, међу људе другачијег кова и морала у односу на данашњи.  Глумачки пар који је „задужен“ за љубавну причу су Анђела Пећинар и Аљоша Ђидић.

Глумци Анђела Пећинар и Аљоша Ђидић, фото: Вовка Чудинов

„Изузетна ми је част што сам део овог пројека будући да још нисам дипломирала глуму и ово је велики први корак у мојој, надам се, будућој каријери. И колеги Аљоши и мени је био изазов да љубавни аспект ове приче приближимо публици и то у садашњем тренутку, који се нажалост поклапа са причом коју ћете имати прилике да видите. Бавили смо се тиме шта се деси када се рат испречи двома младима у љубави“, рекла је Анђела Пећинар.

 Аљоша Ђидић је додао да му је, када је позван да игра у представи, нарочито примамљива била чињеница да се ради о аутентичној причи човека који је све то преживео и онда ставио на папир.

„Највише смо се бавили тиме како љубав двоје младих људи и нужда за преживљавањем долазе у интеракцију, односно у сукоб, и како та нужда за преживљавањем и то што је неко можда друге боје коже и друге расе, и дан данас утиче на одлуке младих који су тек почели да се сналазе на свом животном путу“, додао је Ђидић.

Након премијере, „Пеге у срцу“ биће изведене и у недељу, 19. јуна и у понедељак 20. јуна, у 21 час у СКЦНС Фабрици. Координатор програмског лука Тврђава мира, Лазар Јованов истакао је да Тврђава мира почиње културом сећана и у првих неколико дана Нови Сад постаје престоница сећања.

„Један од тих програма је и представа „Пеге у срцу“, јер је у та прва три дана фокус на жртвама ратова, како Другог светског рата и Холокауста, тако и на жртвама других ратова 20. и 21. века. Тврђава мира реализује се од 17. јуна до 17. јула и бави се културом сећања, уметношћу отпора, критиком узрока и последица рата, одаје почаст жртвама и изналази нове моделе помирења кроз дијалог, разговоре, сусрете и уметничке изразе, с обзиром на то да је уметност та која је есенцијална за промоцију мира“, рекао је Јованов.

Поред Ивана Ђурића, Анђеле Пећинар и Аљоше Ђидића, у представи играју и Ненад Пећинар, Александар Гајин и Мирослав Фабри. Асистент режије је Слободан Бранковић, а аутор музике Рони Бераха. За костимографију је задужена Марина Сремац, за кореографију Ана Наупарац Деспотовић, а за сценографију Жељко Пишкорић и Младен Стојановић. Дизајн светла је поверен Николи Маринкову. Улазнице су у продаји од понедељка, 13. јуна по цени од 800 динара. Моћи ће да се купе на билетарници Фабрике, сваког дана од 10 до 15 и од 17 до 20 часова.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *