СКЦНС П(р)олеће – манифестација којом СКЦНС обележава почетак рада у новој згради

СКЦНС П(Р)ОЛЕЋЕ

Манифестација поводом отварања нове зграде Установе СКЦ Нови Сад

СКЦНС П(р)олеће је назив манифестације којом Установа студентски културни центар Нови Сад обележава почетак рада у новој згради, на адреси Владимира Перића Валтера 5.

Установа студентски културни центар Нови Сад, по први пут од свог оснивања, далеке 1993. године, улази у сопствени објекат који је у потпуности опремљен за реализацију културних и уметничких програма, као и за административни рад Установе.

Новоизграђени објекат, површине 3459.36м2, налази се на адреси Владимира Перића Валтера 5 у Кампусу Универзитета у Новом Саду и први је изграђени објекат намењен култури у Новом Саду још од давне 1981. године, када је изграђено Српско народно позориште.

Овај догађај значајан је како за рад Установе тако и за целокупан културно-уметнички крајолик Новог Сада, Војводине и Србије.

СКЦНС П(р)олеће обухвата низ догађаја који ће се у новој згради одржати од 23. до 27. априла 2024. године.

Уторак 23. април, 19ч – Свечано отварање зграде и наступ гудачког квартета Тајј

*улаз са позивницама

Гудачки квартет ТАЈЈ је јединствен камерни ансамбл у ширем региону не само на основу запажених резултата, већ и по томе што од оснивања до данас свира у оригиналном (непромењеном) саставу.

Квартет су основале 1997. године четири студенткиње Академије уметности у Новом Саду. Чине га Александра Крчмар Ћулибрк – виолина, Јованка Мазалица – виолина, Јелена Филиповић – виола и Тимеа Калмар – виолончело.

„Окупљене у времену када се ново ретко рађа, сједињене заједничком идејом и мислима, представљамо стару и нову музику на начин близак савременом слушаоцу поштојући традицију, а уграђујући ритам савременог живота. Ово је слика нашег доба, нашег живота, ово је наша музика“, поручују чланице квартета ТАЈЈ.

Од оснивања, ТАЈЈ наступа на многим концертима и фестивалима у земљи и иностранству (Немачка, Холандија, Мађарска, Румунија, Италија, Аустрија, Француска, Хрватска, Црна Гора, Република Српска, Данска, Шведска, итд.). Такође, са посебним задовољством наступа са истакнутим солистима међународног реномеа. Ансамбл излази из класичног  репертоара за гудачки квартет изводећи са великим успехом дела савремених аутора, а препознатљив је и по богатој дискографији.

Сарадња гудачког квартета ТАЈЈ и Студентског културног центра Нови Сад је започела пре две деценије. СКЦНС је препознао потенцијал овог (тада још) студентског ансамбла и ангажовањем ТАЈЈ-а на манифестацијама и концертима у њиховој организацији, пружио шансу младим извођачима за стицање концертне праксе. За име ове институције – у улози издавача – везује се и први компакт диск гудачког квартета ТАЈЈ:  „Pannonia Boundless“ са ауторском музиком композиторке Александре Вребалов.

Среда, 24. април, 19ч – Промоција музичког издања НОРК

*улаз бесплатан

На промоцији говоре:

  • уредник музичког програма ЈМУ РТВ, Срђан Николић
  • чланови бендова заступљених на компилацији
  • уредник издања и уредник за издавачку делатност СКЦНС-а, Игор Тодоровић

Музичко издање НОРК: „Новосадска рок култура/Нови талас 1981-1982“  објавио је новосадски Студентски културни центар у марту 2024. године. На њему се налазе до сада необјављени снимци бендова Луна, Контраритам, Обојени програм, Boye, Чиста проза, Град и Фото-модел.

„У претходне, непуне, две деценије, СКЦ Нови Сад објавио је бројна ЦД издања. Тренутно их у каталогу има 112, а у питању су махом локални независни бендови, али и аутори класичне и џез музике. Када се пре две године јавио Срђан Николић са идејом да Радио-телевизија Војводине, односно Радио Нови Сад, у чијим студијима су забележени ови снимци, и СКЦНС заједничким снагама објаве албум са првим снимцима пионира локалне новоталасне сцене, није било двоумљења, нити трунке размишљања. Да, наравно!

То је некомерцијално издање које, логично, само СКЦНС може да потпише, и нико други. Издање које остаје за сва времена, као вредан документ о креативној и разноврсној новосадској сцени с почетка ’80-их година 20. века, која је ишла у корак са светским трендовима. Имам осећај да би већина бендова који се налазе на овој компилацији, да су којим случајем настали у Београду, а не Новом Саду, имала запаженије каријере, више званичних издања и генерално већу медијску пажњу. Али, бројни су примери где су мање средине изнедриле појединце и бендове који су искакали из шаблона, имали оригиналну црту, квалитет и оставили снажан печат на сцени. Уосталом, и Лондон је Лондон, а Манчестер је Манчестер… Ако ме разумете.“

Игор Тодоровић Згро, уредник издања

Четвртак, 25. април, 19ч – Промоција књиге Милорада Милинковића „Живот почиње у шездесет и другој“

*улаз бесплатан

На промоцији говоре:

  • аутор Милорад Милинковић
  • уредник књижевног програма СКЦНС-а, Ненад Ђукин
  • текстове чита глумица Татјана Бокан

Књигу Милорада Милинковића „Живот почиње у шездесет и другој“ објавио је СКЦНС 2023. године. Радња романа одвија се у две паралелне приче и прати судбину двојице главних ликова, Павла и Симеона. Они на крају свог животног пута сагледавају све грешке које су чинили, као и искушења и заблуде које су их на том путу пратиле. Узбудљива прича из пера мајстора филмског сценарија прати све противречности једног друштвеног уређења, које у крвавом финалу нестаје у истинској трагедији.

Милорад Милинковић рођен је у Београду, где је завршио средњу школу, а режију је дипломирао на Академији уметности у Новом Саду. Реч је о свестраном аутору, који се опробао и остварио у различитим видовима уметничког израза, као сценариста и редитељ докуметарних и играних филмова, телевизијских серија и позоришних представа, глумац, гитариста и певач, ди џеј, спортски коментатор, писац. До сада су му објављена три романа: „Фантом трамвај или Чудновати доживљаји мог пријатеља Симе и његова заоставштина у пет књига“, у издању Плато букса из 2010, „Мртав `ладан и без ноге или И после Тита Тито“ из 2017. у издању новосадског СКЦ-а и „Живот почиње у шездесет и другој“, од истог издавача. 

Петак, 26. април, 19ч – Отварање изложбе студената Академије уметности у Новом Саду „Буди вода“

*улаз бесплатан

На отварању говоре:

  • уредница ликовног програма СКЦНС-а, Даница Бићанић
  • аутори/ке радова

Иако се то на први поглед може учинити чудним, овај принцип (Буди вода, мој пријатељу; Брус Ли) из света борилачких вештина може нам итекако бити користан и у уметности. Бити као вода једноставно значи бити флексибилан, у стању да се мењамо и прилагођавамо околностима у које смо стављени. Суочени са светом који се брзо мења, где је будућност неизвесна, а хоризонт се замагљује, уметност се може сматрати донкихотским гестом. Како поступити у овим ванредним ситуацијама? Како учити уметност, теорију форме и боје у данашњој клими? Како учити о перспективи када цео свет губи вид? Како уметници могу да креирају нове светове када је свет у невољи? Данас, изазов није само научити уметничке технике, већ и неговати критички начин размишљања који обухвата прилагодљивост, креативност и дубоку везу са окружењем.

„Буди вода“ је изложба визуелних истраживања студената Академије уметности у Новом Саду, насталих у склопу наставне јединице Ликовни елементи, под менторством ванр. проф. др Андрее Палашти. Фокус у оквиру наставног плана је био на интердисциплинарном, експерименталном и искуственом приступу изучавања формалних, али и значењских аспеката ликовних елемената кроз студију случаја Дунава.

Студенти – уметници: Акос Ковач, Алеxандер Глуваков, Анамарија Јовановић, Анастасија Пијуновић, Андрија Јовановић, Анђела Пантић, Антоније Савић, Ања Бекташевић, Балша Дробњак, Вукашин Влаховић, Давид Хрубик, Диана Сабо, Димитрије Деспотовски, Димитрије Штимац, Дорис Зелди Добаи, Дуња Бајчетић, Дуња Игњатов, Емилија Цветић, Ива Марковић (у сарадњи са Машом Савић и Луком Пејић), Ива Чичовачки, Ивана Балаћ, Ивана Петришко, Итан Алена Катуров, Јелена Остојић, Лука Јовановић, Магдалена Ердеи, Маја Гроздић, Марија Бељкаш, Марија Игић, Марина Холовка, Марја Малинић, Марта Поповић, Мила Јовчевски, Милица Раказов, Миона Миленковић, Наташа Љешић, Наташа Шоршоров, Невена Петровић, Невена Серенчеш, Немања Јоцић, Никола Бадањац, Никола Мајкић, Нина Голић, Петра Пауновић, Сара Трајер, Сергеј Милошевић, Софија Голицина, Тара Николић, Татјана Видачић, Теодора Лучић, Теодора Мирић, Тијана Максић, Уна Минић, Христина Савић.

Субота, 27. април, 20ч – Концерт Констракте и Земље грува

*улаз бесплатан, уз обавезну резервацију на skcnovisad@gmail.com

Констракта је псеудоним Београђанке Ане Ђурић, некада професионалне архитекте, која је протеклих година призната и позната као вокал, текстописац и композитор. 

Као чланица хваљеног српског бенда Земља грува, наступала је на неким од највећих музичких фестивала у Србији и на Западном Балкану, делећи бину са познатим светским уметницима попут Cee Lo Green и Nouvelle Vague. Бенд је такође био предгрупа на последњем концерту Ејми Вајнхаус у Београду 2011. године.

Од 2020. године, од када наступа самостално, Констракта у приступу музици користи експресивне алате мултимедијалне и концептуалне уметности, а учествује и у креирању сваког музичког спота који објављује.Њена музика је првенствено средство за пренос порука садржаних у текстовима које пише, а који се баве савременим друштвеним и емоционалним феноменима.

Констракта је представљала Србију на Песми Евровизије 2022, где је заузела пето место са песмом „In corpore sano“. Такође, добитница је Marcel Bezansson Artistic Award, званичне награде Евровизије која се додељује за најбољи уметнички перформанс.

„In corpore sano“ је део пројекта “Триптих”, који укључује и песме “Нобл” и “Мекано”, а све три је написала Констракта. Поред друштвено ангажованих  порука, “Триптих” има и визуелну линију коју је она осмислила и дизајнирала.

Добро дошли!

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *