Umetnička rezidencija u projektu WomCom od 24. avgusta do 7. septembra u SKCNS Fabrici

Umetnička rezidencija, u sklopu projekta Moć žena u stripu – WomCom, održaće se od 24. avgusta do 7. septembra u SKCNS Fabrici. Tokom rezidencije 12 autora i autorki stvaraće stripove koji će biti predstavljeni na izložbi koja se otvara 7. septembra u 17 časova u SKCNS Fabrici.

Rezidencije su zamišljene kao prostori za saradnju i zajedničko stvaranje, koji će okupiti strip umetnike/ce, pod vođstvom i mentorstvom renomiranih strip umetnica i kustoskinja, a na ovoj rezidenciji to su strip autorka Jana Adamović i kustoskinja Dragana Garić Jovičić. Ovo je prva u nizu, a naredne rezidencije biće organizovane tokom ove i sledeće godine u Herceg Novom, Budimpešti i Zagrebu.

WomCom je dvogodišnji projekat koji je počeo u februaru ove godine i koji okuplja partnere PostScriptum Ltd iz Grčke, Bakelit Multi Art Center iz Mađarske, Kino Šiška iz Slovenije, Autonomni kulturni centar Attack iz Hrvatske, Udruženje strip autora Crne Gore i Studentski kulturni centar Novi Sad iz Srbije, koji je i nosilac projekta. Bavi se osnaživanjem strip umetnica, kao i promocijom njihovog ravnopravnog tretmana u smislu plaćanja, vidljivosti i reprezentacije. Pored ovoga, projekat se bavi imidžom žena u stripu, kao i društvenim promenama koje se odražavaju ili bi se mogle odraziti u stripu, u vezi sa slikom i ulogama žena u stripu.

Vrednost projekta je pola miliona evra, a nosilac je SKC Novi Sad – jedina ustanova Zapadnog Balkana kojoj je odobren projekat na konkursu EU programa Kreativna Evropa 2022. godine, u kategoriji projekata saradnje srednje veličine.

Projekat su podržali Evropska unija kroz program Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

O mentorkama:

Dragana Garić Jovičić diplomirala je na Katedri za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu (2006). Za diplomski pod nazivom „Moda i emancipacija u ženskoj vizuelnoj kulturi Srbije i Vojvodine krajem XIX i početkom XX veka“ dobila je Nagradu Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Na istom fakultetu je 2008. godine odbranila master rad koji se bavi karikaturom u štampi početkom XX veka. Bila je novinarka i urednica dnevnih novina Građanski list (2007–2009), potom profesorka istorije umetnosti u Srednjoj školi za dizajn „Bogdan Šuput” u Novom Sadu (2009–2012). Od 2012. godine radi u Muzeju Vojvodine. Zadužena je za Zbirku savremene likovne umetnosti Vojvodine, u zvanju više kustoskinje istoričarke umetnosti. Autorka je više izložbi, od kojih izdvaja: „Uvedimo strip i ilustraciju u muzeje!“ (Muzej Vojvodine, 2015), „(Dis)kontinuiteti: savremena umetnost u Vojvodini – Jesu li sve ovce na broju!?“ (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, 2017), „Heroji nekad i sad“ (Muzej Vojvodine, 2021) i „Boško Petrović: skice za velika dela“ (Muzej Vojvodine, 2022). Iza nje je veliki broj tekstova kako za periodiku, tako i za stručne publikacije i kataloge.

Jana Adamović je strip autorka i ilustratorka iz Beograda. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, kao i osnovne studije fracuskog jezika i književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Sarađivala je sa izdavačima Editions Delcourt (Francuska) i Dark Horse (SAD). Njeni strip albumi i kratki stripovi objavljeni su u Francuskoj, SAD, Španiji, Nemačkoj, Austriji, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji. Autorka/koautorka je više grupnih izložbi među kojima se ističu „Ona se Budi/BD Egalite“, izložba koja ističe žensko strip stvaralaštvo u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Francuskoj i okuplja preko 50 umetnica; i „Svet u oblacima“, izložba edukativnog karaktera koja nudi pregled francusko-srpskih veza u stripu, obe nastale u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Višegodišnja je saradnica NOVA festivala stripa u Pančevu i Dečijeg kulturnog centra Beograd. Aktivno se zalaže za veću vidljivost žena u stripu. U oktobru 2019. godine odlikovana je francuskim ordenom viteza reda Umetnosti i književnosti. Sa grupom autorki i teoretičarki stripa Draganom Radanović, Danicom Jevđović i Anom Milojković osnovala je umetničko udruženje Stripo-tetke koje se bavi promocijom autorskog stripa i povećavanjem vidljivosti žena u stripu u Srbiji i regionu.

O učesnicima i učesnicama:

Dora Ivković, Hrvatska

Prvi dodir s umetnošću dešava se kada upisuje srednju Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gde završava smer vajarstvo. Nakon godine pauze upisuje Tekstilno-tehnološki fakultet, na smeru modni dizajn, no vrlo brzo odlučuje da se priprema za Likovnu akademiju u Zagrebu, na kojoj upisuje smer Novi mediji i animirani film. Pod umetničkim imenom Cicko bavi se ne samo animiranim filmovima već i ilustracijom i uličnom umetnošću. Učestvuje u projektima inicijative „Podrži rad mladih umjetnika“, a njen kratkometražni animirani muzički video za pesmu „I opet snivaš“, benda Kaleido, prolazi na kategoriju SUPERTUNE na festivalu animiranog filma i stripa Supertoon. Prvu samostalnu izložbu u Galeriji Sivoj imala je 2022. godine, a ove godine je izlagala u Varaždinu, na grupnoj izložbi „One su tu“.

Dora Kaštrun, Slovenija

Slovenačka ilustratorka koja je završila master studije vizuelnih komunikacija na Akademiji za likovnu umetnost i dizajn u Ljubljani, a trenutno radi kao samostalna ilustratorka i dizajnerka, te vodi knjižaru „VigeVageKnjige“ specijalizovanu za stripove i grafičke romane. Autorka je dva stripa „Žabci“, koji je dobio oznaku kvaliteta za književnost za mlade „Zlata hruška, i „Žabci 2“. Nominovana je za nagradu „Zlati repec“, a dobitnica je nagrade za scenario na Balkanskom festivalu za mlade strip stvaraoce.

Sara Dervanović, Crna Gora

Rođena u Podgorici, gde živi i radi na stripu i ilustraciji. Studentkinja je Biotehničkog fakulteta i velika ljubiteljica japanske kulture, posebno stripova, što veoma utiče na njen rad. Najnovija je članica Udruženja strip autora Crne Gore, koje organizuje izložbe, medijske nastupe itd. Radi u duetu sa mlađom sestrom Silvom, a njihov rad može da se pogleda na https://www.behance.net/sarasilvadervanovic.

Silva Dervanović, Crna Gora

Rođena u Podgorici, gde i danas živi. Sa starijom sestrom Sarom radi na stripu i ilustraciji. Studentkinja je Medijskih studija i novinarstva i velika ljubiteljica japanske kulture, posebno stripova, što veoma utiče na njen rad. Najmlađa je članica Udruženja strip autora Crne Gore.

Jovana Vuković, Srbija

Studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, na smeru ilustracija. Odrastajući, uvek bi crtala male stripove/crteže tokom školskih časova o svakodnevnom životu u školi. Krajem srednje škole postaje joj jasno da će crtanju posvetiti život. Kao studentkinja umetničke akademije, dobila je slobodu da radi na svom stripu ,,Kako preživeti život živ” koji je dobio nagradu na bijenalu crteža u Srbiji, a sledeće godine imaće svoju individualnu galerijsku izložbu kao nagradu. Njena krajnja vizija, kao umetnice, je da pravi stripove sa kojima će čitaoci moći da se poistovete i koji će im ponuditi načine da prepoznaju, objasne i razumeju svoja osećanja i misli iz drugačije perspektive.

Katarina Šeme, Slovenija

Illustratorka i 2D kompjuterska animatorka. Diplomirala je vizuelne komunikacije 2017. godine na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna (ALUO) u Ljubljani. Radila je kao grafička dizajnerka u Sloveniji, na Kipru i u Belgiji. Stipendija joj je omogućila da godinu dana studira tradicionalnu umetnost i kulturu u Indoneziji, što je poslužilo kao inspiracija za njen prvi roman, “Sumatra – godina na tropskom ostrvu”. Pored rada na stripovima, Katarina Šeme radi i kao animatorka i grafička dizajnerka. Živi i radi u Ljubljani.

Laura Érsek, Mađarska

Studentkinja master studija animacije na Moholy-Nagy Univerzitetu za umetnost i dizajn u Mađarskoj. Od malena je volela da čita stripove, zahvaljujući majci koja je profesorka francuskog. Odrasla je na belgijskoj i francuskoj animaciji i strip kulturi, ali je kao autorka počela ozbiljnije da se bavi stripom u protekle dve godine. Omiljene teme su joj smrt i odrastanje, a svoje likove voli da prikazuje kao životinje jer je detinjstvo provela okružena životinjama. Po rečima njene majke, bilo je „kao da živi u zoološkom vrtu“. U svom radu voli da eksperimentiše formama i da isprobava različite načine pripovedanja umesto tradicionalnih panela. Sakuplja čudne vaze i ima dva pacova po imenu Maksimus i Eliot. Do sada je objavila dva kratka stripa i jedan samizdat, pod naslovom “Kako je moja baka upucala svog kapetana ljubavnika i druge priče” (2023).

Lenke Lam, Mađarska

Grafička dizajnerka, ilustratorka i autorka stripova. Živi u Budimpešti i gaji strast za pisanjem kratkih priča i zinova. Nedavno je diplomirala na Moholy-Nagy Univerzitetu za umetnost i dizajn, a trenutno radi kao slobodna grafička dizajnerka. U svom radu snažno je fokusirana na štampu, a svoje dizajnerske veštine koristi da eksperimentiše sa izražajnim potencijalom stripa. Žarko želi da pokaže mogućnosti ovog medija, dok pomera granice knjiga i drugih štampanih materijala kao predmeta i posuda za stripove. Stripove koristi ne samo u svrhu umetničkog istraživanja, već i kao sredstvo za samoizražavanje, obradu ličnih trauma i emocija. U tom smislu, teme ženstvenosti i roda za nju imaju značajan potencijal za istraživanje.

Staša Miladinović, Srbija

Nakon kratkog perioda provedenog na studijama arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu 2021. godine. Njena strast za istorijom i proučavanjem starih svetova je i dalje vidljiva u njenim radovima – koncept art projektu Grad De Znah, i diorama instalaciji Današnja pećina, koja je bila deo EXP: Fragment izložbe 2023. godine. Staša se većinski bavi ilustracijom, u digitalnim i tradicionalnim tehnikama, ali i pisanjem, stripom, animacijom, i multimedijalnim projektima – koje sve ujedinjuje velika ljubav prema pričama i ljudskoj povezanosti.

Teodora Tintor, Hrvatska

Nakon završene osnovne škole 2019. godine prijavila se na Školu primenjenih umetnosti i dizajna. Polaganjem prijemnog ispita i upisom, prvu godinu škole završila je sa odličnim uspehom iz svih praktičnih predmeta (crtanje i slikanje, skulptura, tehničko crtanje… itd.) što ju je kvalifikovalo za direktni upis na bilo koji smer po svom izboru. Odabrala je odsek za grafički dizajn, na kome je postigla brojne uspehe. Učestvovala je na dva Erazmus+ projekta mobilnosti. Prvi je bio u Mariboru, u Sloveniji, gde je radila sa mentorima u kulturnom centru MARS Maribor, a u timu od četiri studenta, pod mentorstvom Hane Repše, snimila je kratki animirani film ˝Faltuteki˝. Drugi projekat je bio u Kaunasu, u Litvaniji, gde je radila na seriji slika i stripova pod mentorstvom estonskog slikara Petera Krosmana.

Vagelis Kolotsios, Grčka

Studirao je lingvistiku na Univerzitetu Aristoteleion u Solunu i magistrirao informatiku kulture na Egejskom univerzitetu, kao i digitalne umetničke forme na Školi lepih umetnosti, te obrazovanje i ljudska prava na Univerzitetu Kapodistrian u Atini. Radi kao nastavnik za decu i odrasle izbeglice u brojnim izbegličkim kampovima. On je i strip autor i ilustrator sa sedištem u Atini i učestvuje na raznim festivalima stripa i ilustracije u Atini i Rimu. Vagelisovi stripovi eksperimentišu sa semiotičkim i etnografskim, a u prvi plan stavljaju kontra-narativ o izbeglicama u društvenom i političkom kontekstu, te dokumentuju živote marginalizovanih zajednica u Atini, izvan nje i šire.

Larisa Ackov Palić, Srbija

Larisa Ackov Palić je rođena u Pančevu, 1971. godine. Magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek unikatna keramika, 2004. Samostalna je umetnica. Pored keramike bavi se slikarstvom i crtanjem stripova. Učestvovala je na 130 grupnih izložbi, imala 21 samostalnu izložbu. Neke od nagrada: Nagrada u Novembarskoj sali Pančeva, 2005. i 2017; Gran pri na Trijenalu savremene umetničke keramike, Muzej primenjene umetnosti, Beograd, 2009; Velika nagrada na Bijenalu keramike, Galerija RTS-a, Beograd, 2013.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)