Whereswilder, Norveška šuma i See It My Way 23. marta u SKCNS Fabrici

Grčki indie bend Whereswilder nastupiće u SKCNS Fabrici 23. marta, a uz njih će nastupiti i bendovi Norveška šuma i See It My Way. Ulaznice će moći da se kupe na dan koncerta na biletarnici Fabrike po ceni od 500 dinara. Biletarnica i vrata Fabrike otvaraju se u 20 časova, a koncert će početi u 21 čas.

Whereswilder je jedan od najboljih bendova grčke indie scene, koji je osnovan u Atini 2014. godine. Čine ga Giannis Rallis – vokal/gitara, Alekos Voulgarakis – gitara, Vasilis Nissopoulos –  vokal/bas i Manolis Giannikios – bubnjevi.

Prvim objavljenim LP-jem “Yearling” (2014) definisali su svoj muzički stil, koji se može opisati kao savremeni pristup klasičnim psihodeličnim zvucima 60-ih. Album su kritičari prepoznali kao jedan od prvih evropskih pokušaja neo-psihodelične rok muzike, a debitantski nastup desio se na Rockwave Festivalu 2015. godine kada su svirali zajedno sa The Last Shadow Puppets.

Sledeći album “Hotshot” (2016) nastao je pod uticajem klasičnog roka iz 70-ih i može se smatrati zvučnom podlogom za putovanje svakog putnika.

Aktuelni album “Movement in place”, koji je objavila izdavačka kuća United We Fly 2021. godine, inspirisan je popularnim muzičkim žanrovima sedamdesetih godina soft rokom, soulom i fankom. Svaka pesma se bavi uobičajenom svakodnevno pričom u kojoj ljudi mogu da imaju trenutak „pokreta u mestu“. Ovaj trenutak se može doživeti samo iznutra: nešto se menja, a sve izgleda isto, vreme se zaustavlja, dajući priliku osobi da shvati nove stvari o sebi i nastavi dalje, mudrija.

Whereswilder su nastupali na brojnim festivalima u Grčkoj i Evropi (uključujući Europavox), a 2023. počinju turnejom po EU. Novi album “Movement in Place” može da se posluša na   https://orcd.co/whereswilder-movement_in_place/

Norveška šuma, foto: promo

Norveška šuma je bend iz Novog Sada, osnovan jeseni 2013. godine. Tokom svog postojanja bend je prolazio kroz razne žanrovske promene i sastave, ustaljujući svoju postavu 2017. godine i u tom sastavu radi i danas. Bend čine Vesna Mitić (vokal), Ivan Kostadinović (bas gitara, prateći vokali), Goran Prijić (vokal, klavijature), Nikola Vučetić (bubanj) i Filip Nedović (gitara). Iza sebe imaju samostalno izdat EP “Mi, stranci”, kao i album “Nebo” u izdanju SKC KG, koji je deo stvaranja Norveške Šume od 2018. godine do kraja 2020. godine, i prvo zvanično izdanje.

“Nebo” predstavlja sumu stvaranja benda u predpandemijskim i pandemijskim godinama. Sniman je u različitim studijima pod različitim okolnostima, producentskim uticajima, raspoloženjima i fazama kroz koje su defilovali, koliko individualno, toliko i kao sastav. Spektar zvukova koji se na ovom albumu mogu čuti je šarolik i gradaciono poređan, od sirovog garage zvuka prema melodičnijim, mekšim i diskretnijim tonovima koji se mogu čuti kako se celina primiče kraju, dok dominantna estetika ostaje netaknuta. Sam doživljaj koji bend pruža u svih osam pesama nezavisan je od producentske palice, prostora ili opreme na kojoj je snimano, i predstavlja atmosferu svakodnevnice koju svi živimo pritisnutu teškim, posivelim nebom.

Neopterećeni muzičkim određenjima, Norveška šuma nastavlja da stvara i dalje sa ciljem da “Nebo” bude samo prvo izdanje u raznovrsnom nizu. Bend trenutno aktivno radi na drugom izdanju. U pripremi su i prvi singlovi koji će prethoditi albumu.

See It My Way, foto: promo

See It My Way je akustični trio iz Novog Sada u čijem radu su primetni uticaji emo revival bendova sa punk i hardcore etikama. Bend je nastao prvenstveno kao duo početkom 2015. godine sa Dušanom Đukićem i Mihajlom Zorićem na gitarama, a od leta 2022. godine im se zvanično priključuje Mladen Nikolić iz benda Latebloom na poziciji klavijaturiste.

Do sada su samostalno objavili i snimili EP pod nazivom „111“ sa 6 pesama uz gomilu singlova (većinom popraćeni muzičkim spotovima) na njihovom Youtube kanalu. Često nastupaju live, a trenutno su u procesu snimanja novog EP izdanja. Od većih nastupa ističu one na To Be Punk festivalu, Exit-u, Festivalu uličnih svirača kao i svirku sa bendom Nothington.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)