Izložba fotografija Zorana Trbovića “Drugi ritam” u SKCNS Fabrici

Izložba Zorana Trbovića
izlozba fotografija Zorana Trbovića

Izložba fotografija Zorana Trbovića “Drugi ritam” biće otvorena u četvrtak 4. maja u 19 časova u SKCNS Fabrici. Ulaz za posetioce je besplatan, a postavka će moći da se pogleda do 12. maja, svakog radnog dana od 10 do 19 časova. Izložba je organizovana u sklopu manifestacije Ritam Evrope! kojom SKC Novi Sad obeležava 9. maj – Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

O izložbi:

Sredinom sedamdesetih godina dvadesetog veka, kada rok muzika u Jugoslaviji više nije bila samo zabava dokone omladine, nego je odjednom postala posao, i to unosan posao, pojavila se potreba za novim zanimanjima koja su u nazivima imala prefiks rok: tako su nastale prve generacije rok novinara, rok fotografa, rok dizajnera, rok organizatora. Zoran Trbović (Beograd, 1956) bio je jedan od tih ljudi koji su u roku pronašli put do sopstvenog umetničkog izraza. Pre Zorana, rokere su fotografisali oni koji su pre podne fotografisali tramvaje ili političare, a uveče možda svraćali na koncerte, a možda i zaboravljali da svrate. Sa Zoranom je sve selo na svoje mesto. Ne gradeći mitove, ali ni ne rušeći ih, on je od junaka svojih fotografija tražio i dobijao samo najbolje, da bi onda to prosleđivao uvek gladnim čitaocima najvažnijih jugoslovenskih štampanih medija. Retrospektiva njegovih fotografija u SKCNS Fabrici prilika je da se još jednom podsetimo najvažnijih momenata jedne velike i važne karijere, koja je dala vizuelni identitet jednoj velikoj i važnoj sceni, u vremenima bez muzičkih spotova i sa ograničenim mogućnostima televizije.

Dušan Vesić, rok novinar

O autoru:

Zoran Trbović rođen je 12. jula 1956. u Beogradu, gde 1975. završava Devetu gimnaziju i upisuje Pravni fakultet na kom se zadržava dve godine. Fotografijom počinje da se bavi za vreme studija, kao fotoreporter, zbog čega studije zapostavlja. Od 1977. do 1991. radi kao fotoreporter i rok fotograf u dnevnim novinama “Politika”. Fotografisao je najznačajnije rok grupe i pevače, pisce, glumce, umetnike, političare. Najznačajnije fotografije nastale su u periodu od 1980. do 1990, i danas one predstavljaju dragocenu kulturnu baštinu nekadašnje Jugoslavije i njene javne scene.

Osim u “Politici”, njegove fotografije objavljivane su u svim značajnim jugoslovenskim časopisima i novinama, među kojima su “Rock 82”, “Pop Rock”, “Ilustrovana politika”, “Ćao” i “Start”, ali i u knjigama: “Jugoslovenska rok enciklopedija”, “Bolja prošlost” Pere Lukovića, “Šta bi dao da si na mom mjestu 1. i 2.” Dušana Vesića, itd.

Autor je fotografija za naslovne strane i omote preko 30 vinila, audio kaseta i CD-ova poznatih izvođača među kojima su Bajaga, Đorđe Balašević, EKV, Dado Topić, Dino Dvornik, a njegove fotografije korišćene su i u dokumentarnom filmu “Izgubljeno dugme” o Ipetu Ivandiću u režiji Renata Tonkovića, kao i u dokumentarnom filmu o Vladi Divljanu. Njegova arhiva broji preko 40.000 negativa čiji je samo jedan mali deo digitalizovan, a veoma je značajan i njegov opus dokumentarne fotografije na kojima su zabeležene mnoge istaknute ličnosti iz sveta muzike, pozorišta, sporta, politike i javnog života, od kojih mnogi nisu više među živima.

Danas Zoran Trbović živi i radi kao slobodni umetnik, fotograf.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *