KKN, Paraf, Bogunov, Vizelj i Dojo na ovogodišnjem Ritmu Evrope!

Ritam Evrope!2023

Ritam Evrope! je manifestacija kojom Studentski kulturni centar Novi Sad obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. SKC Novi Sad organizuje Ritam Evrope! od 2007. godine, a ovo je njeno 15. izdanje. Ritam Evrope! je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu, a ove godine obuhvata tri događaja.

Izložba fotografija Zorana Trbovića „Drugi ritam“ biće otvorena u četvrtak 4. maja u 19 časova u SKCNS Fabrici. Ulaz za posetioce je besplatan, a postavka će moći da se pogleda do 12. maja, svakog radnog dana od 10 do 19 časova. Pored ovoga, 8. maja je predviđen celodnevni progam u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, odnosno novosadskim EU Info Kutkom, kada će u SKCNS Fabrici biti organizovani programi posvećeni stvaralaštvu mladih i mogućnostima za civilno društvo. Od 16.30 do 18.00 časova održaće se promocija EU Resurs centra za civilno društvo (Novosadska novinarska škola i BOŠ), od 18.30 do 19.30 časova nastupiće orkestar “Dobri ljudi” (deo muzičke radionice ŠOSO “Milan Petrović”) sa gostima iz škole “DEA 2001” iz albanskog grada Saranda, a ovaj susret škola organizovan je u sklopu programa RYCO. Od 20 do 21.15 časova biće izvedena monodrama “Mulej”, glumice Anice Petrović, nastala prema romanu norveškog pisca Erlenda Lua.

Muzički program ovogodišnjeg Ritma Evrope! održaće se na bini u Limanskom parku, 9. maja, gde će nastupiti ljubljanski rok bend Bogunov, kultni pank bend Paraf iz Rijeke, beogradski eksperimentalni rok bend Vizelj, alternativni rok bend Kanda Kodža i Nebojša iz Beograda i novosadska kantautorka Dojo.
Koncert je besplatan i počinje u 19 časova.

Zašto 9. maj?

Nakon kolosalnih razaranja, obeleženih najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 9. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder.

Od tada se 9. maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom. Tokom proteklih 77 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije. Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska Vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke.
Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se 9. maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, poznatiji kao Dan Evrope.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *