Koncert Laptop Ensemble Novi Sad 27. juna u SKCNS-u

Koncert Laptop Ensemble Novi Sad (LENS) održaće se 27. juna u Maloj galeriji SKCNS-a, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Koncert počinje u 21 čas, a ulaz je besplatan.  

Laptop Ensemble Novi Sad je osnovan 2024. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu sa ciljem da istražuje i razvija upotrebu laptop računara kao muzičkog instrumenta. Čine ga Jovana Dragojević, Bojan Ožegović, Kosta Ranđelović, Nikola Adamović i Milan Milojković.

U svoj repertoar uključuju kompozicije autora 20. i 21. veka koji su stvarali tzv. živu elektronsku muziku, uz elektroakustičke improvizacije (algoritamske i pod neposrednom kontrolom izvođača), te zajedničko muziciranje preko interneta.

S tim u vezi, u ansamblu se istražuju mogućnosti kontrole zvuka uz pomoć različitih MIDI kontrolera, ali i nestandardnih gedžeta koji se mogu koristiti u tu svrhu, poput miševa, web kamera, senzora itd. Mogućnostima generisanja zvukova članovi posvećuju najviše pažnje, istražujući upotrebu kako komercijalnog i slobodnog softvera, tako i programa koji su razvijeni za specifične potrebe tumačenja određene kompozicije. Budući da je u izvesnom smislu svojstveno elektronskoj muzici da se za živo izvođenje modifikuje standardni notni zapis i pronalaze alternativna rešenja zapisivanja primerenija elektronskom mediju, članovi ansambla su posvećeni istraživanju grafičke notacije/muzičke grafike, kao i upotrebi tekstualnih instrukcija za izvođenje muzičkih dela.

U tom smislu, repertoar LENS (za sad) čine kompozicije indeterminizma/”neidiomatske improvizacije”, kao i dron, procesualne i intuitivne muzike, realizovane pretežno uspostavljanjem balansa tokom izvođenja između određenih i neodređenih, slučajnih ili samo nagoveštenih vrednosti muzičkih parametara, svesno deleći sa autorom odgovornost za estetski efekat rezultirajućeg zvučnog sadržaja. Tako, muzika LENS nastoji da u delovanje ove vrste kamernog ansambla implementira principe otvorenosti kako u odnosu prema muzičkom zapisu, tako i prema učesnicima u kreiranju muzičkog toka koji dolaze iz različitih muzičkih sfera. U tom smislu, članovi ansambla smatraju i publiku saučesnikom u činu kolektivnog muziciranja, kao i ukupan ambijent u kojem stvaraju. 

Program:

  1. La Mont Jang – Kompozicija broj 7 (1960)
  2. Erne Kiralj – Tačke i linije (1972)
  3. Karlhajnc Štokhauzen – Za vremena koja dolaze, Talasi i Preko granice (1970)
  4. Kornelijus Kardju – Rasprava, strane 133, 177 (1967)    

1 thoughts on “Koncert Laptop Ensemble Novi Sad 27. juna u SKCNS-u”

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *