Poziv za učešće u umetničkim rezidencijama u projektu “Ženska moć u stripu – WOMCOM”

Poziv za učešće u umetničkim rezidencijama u projektu “Ženska moć u stripu – WOMCOM” otvoren je danas a, rok za prijave je 31. maj 2023. Poziv je namenjen svima onima koji crtaju stripove, zinove, veb stripove, mange ili ilustracije, i koji na strip gledaju kao na medij za pričanje priča iz ženske perspektive i vraćanje moći ženama. Ukoliko ste nezadovoljni načinom na koji su žene prikazane u mejnstrim stripovima i proizvodima pop kulture, posebno u jugoistočnoj Evropi i ukoliko želite da pomognete da se ta percepcija promeni, ove rezidencije su upravo za vas.

Učesnici/e rezidencija biće u prilici da kreiraju kratke stripove, dobiju mentorsku podršku, izlažu svoje radove i pridruže se kreativnoj regionalnoj mreži koja promoviše ženske glasove i perspektive. Ukoliko ste zainteresovani za crtanje stripova koji preispituju patrijarhat, rodnu nejednakost i druge oblike društvene nejednakosti, te želite da putujete, da upoznajete druge umetnike/ce i istomišljenike/ce, onda će vam ovaj rezidencijalni program biti višestruko koristan.

U potrazi smo za umetnicama/ima koje/i su strastvene/i u pričanju priča i žele da doprinesu živopisnom svetu stripa preispitivanjem rodnih stereotipa i raznolikošću predstavljanja u polju stripa. Bez obzira na to da li ste specijalizovani za tradicionalnu strip umetnost ili imate jedinstven stil koji pomera granice ovog medija, ne oklevajte da se prijavite. Zainteresovani smo za autore/ke koji mogu da donesu nove perspektive u predstavljanje i prikaz različitih likova i nedovoljno zastupljenih glasova u stripu.

Dakle, ako ste strip umetnik/ca koji/a traži platformu za deljenje svojih priča i umetnosti sa ciljem da doprinesete preoblikovanju umetnosti stripa, WOMCOM zajednica se raduje susretu sa vama.

Uslovi za prijavu:

● Da crtate stripove, mangu, veb stripove, zinove, ilustracije, grafički dizajn ili ste aktivni u drugim vizuelnim oblastima;

● Da imate više od 18 godina u momentu početka izabranog rezidencijalnog programa – ili, u momentu početka prvog, ukoliko ste se prijavili za više njih;

● Da ste državljanin/ka sledećih zemalja: Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije, Slovenije ili ste državljanin/ka EU, a živite u navedenim zemljama;

● Da se sporazumevate na engleskom jeziku.

Očekivanja od učesnika/ca:

● da radi na strip projektu po sopstvenom izboru;

● da kreira najmanje pet (5), maksimalno devet (9) stranica stripova koji će biti izloženi;

● da izložite radove koje ste napravili tokom dve nedelje na rezidenciji;

● da ste saglasni da se vaš rad objavi u štampanoj antologiji, kao i u onlajn repozitorijumu.

Više detalja o rezidenciji pročitajte na ovom linku.

Korisne informacije:

  • Jedna osoba može da se prijavi na više rezidencija;
  • Možete se prijaviti za rezidenciju u zemlji čiji ste državljanin/ka, kao i za rezidenciju u zemlji u kojoj boravite;
  • Ukoliko budete izabrani, bićete obavešteni o rezultatima prijave do 20. juna 2023, u ponoć.

Kako biste se prijavili, potrebno je da popunite formular na ovom linku.

Pre procesa prijave, preporučujemo da pripremite:

  • 3-10 slika vašeg rada ILI link za svoj sajt ILI naloge na društvenim mrežama;
  • Kratku biografiju (max. 1500 karaktera);
  • Kratak tekst u kome ćete navesti šta vas motiviše da učestvujete u programu (ovaj deo se popunjava u samom formularu). Objasnite svoje umetničke ciljeve i na koji način ovaj projekat može da vam bude koristan. U slučaju da se prijavljujete za obe rezidencije, navedite jasno objašnjenje za svaku od njih (max. 3000 karaktera).

“Ženska moć u stripu – WOMCOM” je inicijativa za saradnju koja okuplja partnere iz Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Slovenije. Glavni cilj je osnaživanje strip umetnica, kao i razmatranje rodnih pitanja u oblasti stripa. Projekat sufinansira Evropska komisija, kroz program Kreativna Evropa.

Više informacija o projektu WOMCOM: womcom.io | Facebook | Instagram

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *