Prvi partnerski sastanak u projektu Moć žena u stripu – WomCom

Prvi partnerski sastanak u projektu Moć žena u stripu – WomCom održan je 23. i 24. marta u SKCNS Fabrici. WomCom okuplja partnere PostScriptum Ltd iz Grčke, Bakelit Multi Art Center iz Mađarske, Kino Šiška iz Slovenije, Autonomni kulturni centar Attack iz Hrvatske, Udruženje strip autora Crne Gore i Studentski kulturni centar Novi Sad iz Srbije, koji je i nosilac projekta. Bavi se osnaživanjem strip umetnica, kao i promocijom njihovog ravnopravnog tretmana u smislu plaćanja, vidljivosti i reprezentacije. Pored ovoga, projekat se bavi imidžom žena u stripu, kao i društvenim promenama koje se odražavaju (ili bi se mogle odraziti) u stripu, u vezi sa slikom i ulogama žena u stripu.

Projekat će trajati dve godine, od februara 2023. do januara 2025. godine. Njegova vrednost je pola miliona evra, a nosilac je SKC Novi Sad – jedina ustanova Zapadnog Balkana kojoj je odobren projekat na konkursu EU programa Kreativna Evropa 2022. godine, u kategoriji projekata saradnje srednje veličine.

Jedan od važnih delova projekta i njegov dugoročni rezultat biće digitalna platforma razvijena za umetnice i sa umetnicama. Služiće ne samo za predstavljanje aktivnosti i rezultata projekta već će biti i referentna tačka susreta strip umetnica i njihovih dela u Evropi, donosiće vesti sa strip scene i služiće kao platforma za razmenu znanja i unošenje pozitivnih društvenih promena u svet stripa i učešće žena u njemu.

Još jedan bitan element projekta su umetničke rezidencije, zamišljene kao prostori za saradnju i ko-kreaciju koji će okupiti strip umetnike/ce, pod vođstvom i mentorstvom renomiranih evropskih strip umetnika/ca i kustosa/kinja. Pored ovoga, u projektu će biti organizovane izložbe stripa i konferencije, a na kraju projekta biće objavljen i katalog, koji će sadržati sav vizuelni materijal (umetničke radove i tekstove) nastao tokom projekta. Projekat je podržala Evropska unija kroz program Kreativna Evropa.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *