Изложба \”Ликовни простори часописа Уметнички преглед\” у КС Свилари

Изложба „Ликовни простори часописа Уметнички преглед“ биће отворена 5. маја 2022. године у 18 часова, у Малој сали Културне станице Свилара, када ће бити уприличено и предавање о часопису \”Уметнички преглед\” које ће одржати ауторке изложбе др Зоја Бојић и дипл. инж. арх. Ана Михаиловић. Поставка траје до 15. маја 2022. године.

\”Уметнички преглед\” је наш први часопис посвећен ликовним уметностима. Излазио је месечно, са неколико двоброја, од октобра 1937. до априла 1941. у Београду, као издање Музеја кнеза Павла, данас Народног музеја. Покретач публикације и њен главни уредник био је историчар уметности, књижевник и историчар књижевности др Милан Кашанин (1895-1981), први управник Музеја кнеза Павла, од 1935. до 1944. године. За часопис су, поред Милана Кашанина, писали Јован Дучић, Исидора Секулић, Иво Андрић, Бранко Лазаревић, Владимир Вујић, Светозар Радојчић, Павле Васић, Тодор Манојловић, Ђорђе Ораовац, Предраг Милосављевић, Мило Милуновић, Бранко Поповић, Ђорђе Мано-Зиси, Александар Дероко, Милош Ђурић, Георгије Острогорски и други.

\”Ликовни простори часописа Уметнички преглед\” је изложба која приказује педесетак табли одабраних увећаних страница овог значајног часописа. Све странице часописа Уметнички преглед у власништву Гордане и Николе Мирков скениране су у Библиотеци „Милутин Бојић“ у Београду и доступне су у дигиталном репозиторијуму ове институције. Обликовање архивског материјала и реализација изложбе „Ликовни простори часописа Уметнички преглед“ урађени су у продукцији Установе Студентски културни центар Нови Сад.

Изложба представља саставни део међународног скупа „Ликовно и књижевно у часопису Уметнички преглед (1937-1941)“ Института за књижевност и уметност, који је одржан од 3. до 5. септембра 2020. године у Београду. Домаћин изложбе и научног скупа у Београду био је Педагошки музеј, док ће новосадска публика поставку моћи да види у Културној станици Свилара. Медијски пријатељ изложбе је Радио Београд Други програм. Изложба се састоји из две целине, „Уметнички преглед, један универзум ликовног живота“, чији је аутор историчарка уметности др Зоја Бојић, и „Критика архитектуре у стручном часопису Уметнички преглед“, чији су аутори историчар уметности др Иван Марковић и архитекткиња Ана Михаиловић. За ову изложбу, научни скуп и пратећу књигу др Зоја Бојић је награђена Великом наградом Србије за 2020. годину коју додељује УЛУПУДС.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)