Отворена изложба \”Осамдесете\” у \”Свилари\”

Изложба \”Осамдесете\” отворена је синоћ у великој сали Културне станице “Свилара”, а изложбу је под покровитељством Амбасаде Велике Британије припремио креативни тим Студентског културног центра Новог Сада предвођен ауторком, академском сликарком Иваном Ђукић. Отварању су присуствовали амбасадорка Велике Британије у Србији, Шан Маклеод и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

\"\"

Ова изложба приказује утицај који су британска музика, уметност, наука и спорт имали на друштвени живот у Србији, односно тадашњој Југославији, осамдесетих година прошлог века. Из ових контаката су се касније развили заједнички пројекти, примери уметничке и друге сарадње, а остварен је и трајан утицај на локалне сцене, академску и уметничку заједницу. Изложба обухвата панеле на којима су фотографије гостовања и посета бројних британских писаца, редитеља, уметника, научника и спортиста. Ту су ексклузивне фотографије са концерата Елтона Џона, Дајр Стрејтс, Моторхед, Питера Грина и других.

\"\"


У Музеју савремене уметности у то доба гостовала је изложба скулптора Бери Фланегана, потом фоторепортера Билија Бранта, графика Џима Кејва, а на позоришној сцени осамдесетих неретка појава била су гостовања најпознатијих британских трупа у представама \”Сурови врт\”, \”Сан летње ноћи\” и \”Кловнови\”. Део поставке су и незаобилазне фотографије које сведоче о фудбалским утакмицама српских и енглеских тимова, као и репрезентација Уједињеног Краљевства и Југославије.

\"\"

Ова изложба је до сада приказана само једном приликом, и то званицама које су присуствовале обележавању Краљичиног рођендана у Београду у лето 2019. године. Овога пута постављена је у склопу догађаја Попап односно \”покретне\” амбасаде којим Британска амбасада у Србији свој рад жели да приближи грађанима али и да истакне бројне успешне пројекте које реализује уз подршку партнерских институција, организација и појединаца из Новог Сада. Изложба \”Осамдесете\” може да се погледа до недеље, 4. јула.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)