SKCNS objavio 105. muzičko izdanje – CD Vladimira Samardžića “Catching  the Wind“

\"\"

Studentski kulturni centar Novi Sad objavio je novi album poznatog novosadskog basiste i kompozitora Vladimira Samardžića „Catching the Wind“. U formatu gitarskog trija, ovaj album predstavlja ga kao snažnog autora sa jasnom stilskom vizijom. Od prve kompozicije “Grisignana” i magičnog glasa Thane Alekse, Vladimir poziva slušaoca na putovanje kome je teško odoleti. Muzički različiti i uzbudljivi putevi, atmosfere i slike ne ostavljaju mesta sumnji i ravnodušnosti.

Brazilski gitarista Marco Antonio da Costa daje specifičnu orginalnu boju prvom delu albuma, dok u drugom delu Vladimirov stari prijatelj Nenad Gajin, električnom gitarom nastupa uzbudljivo i beskompromisno. Obojica donose jedinstven zvuk i energiju.

\"\"
Vladimir Samardžić, foto: Vladimir Janić

Za ovo snimanje Vladimir se ponovo udružio sa svojim omiljenim bubnjarom Dadom Marinkovićem, stvorivši snažnu i bogatu ritmičku osnovu, dok je saradnja sa perkusionistom Andrejem Krstićem u dve duetske numere donela nove i zanimljive muzičke pejzaže na ovom vetrovitom putovanju. Vođa puta na četiri žice nigde ne žuri, ali vešto usmerava učesnike i komunicira sa njima svojim nadahutim bas linijama. Na kraju, odlazeći iz Sijene, putnik pun utisaka ima šta da ponese, da zapamti, oseti, sa željom da se što pre vrati na početak, u Grožnjan odakle je sve krenulo.

“Ideja za ovaj album je nastala još u julu 2018. u Grožnjanu. Inspirisan magijom ovog mesta, kao i pevačicom Tanom Aleksom i gitaristom Markom Antoniom da Kostom koje sam tamo upoznao, napisao sam prvu, naslovnu kompoziciju. Planovi su se u međuvremenu menjali, nastajao je novi, izmenjeni svet oko nas, ideja je rasla i razvila se u neočekivanom, ali dobrom pravcu – numere sam komponovao većinom na gitari, uostalom, sa gitarom je i počelo moje bavljenje muzikom. Vremenom sam odlučio da ceo album bude u formaciji gitarskog trija, da bi na kraju dodao i dve duetske kompozicije sa perkusijama, kao kontrast gitarskom zvuku”, kaže Vladimir Samardžić.

\"\"
Vladimir Samardžić, foto: Vladimir Janić

Petar Peca Popović – novinar, publicista, muzički kritičar, urednik novina, kaže o albumu: “Sve čestitke na ovakvom albumu. Veoma zanimljivo, dostojno cele profesionalne biografije. Svirački na impresivnom nivou. Ko kaže drugačije –  kleveće i laže. Ova muzika na pravi način predstavlja Novi Sad kao kulturnu prestonicu Evrope.”

Bodan Arsovski – Leb i Sol:  “Zrelo. Moćno. Raznovrsno. Album koji po svim elementima, produkcionim, autorskim i sviračkim, može da stane “rame uz rame“sa najpoznatijim svetskim izdanjima savremenog džeza. Ovo nije uobičajeni “Bass album”, pun je muzike različitog senzibiliteta i to ga čini posebnim. Odslušao sam ceo materijal u dahu. Jedva čekam da ovu muziku čujem uživo. Bravo!”

Album se može poručiti preko mejl adrese autora – vladabass@gmail.com.

Оставите коментар

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)